LOVITURĂ de teatru în CASA REGALĂ

LOVITURĂ de teatru în CASA REGALĂ

Regele Mihai a semnat la 1 august un document prin care i-a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală", anunță secretariatul Casei Regale într-un comunicat. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României, în condițiile în care Prințul Nicolae era văzut drept moștenitorul tronului. 

Decizia stranie nu este motivată, dar Regele Mihai spune în comunicatul citat că "Familia Regală și societatea românească vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți".

Mai mult, în comunicat se arată ca Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. 

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat: 

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

 În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți. Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. 

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele. 

Linia de succesiune la Tron, în prezent

Seful Casei Regale a Romaniei este Regele Mihai I. Potrivit Statutului Casei Regale, care a fost “promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei Pentru a succede tuturor celorlalte Statute si Legi ale Casei, incepand cu 30 decembrie 2007”, Linia de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este urmatoarea:

1. Principesa Mostenitoare Margareta
Principesa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Pe 30 decembrie 1997, Principesa Margareta a fost desemnata de catre Regele Mihai sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele. Citeste aici mai multe despre Principesa Margareta

2. Principesa Elena
Principesa Elena este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Este mama a doi copii: Principele Nicolae, nascut in 1985, si Elisabeta-Karina, nascuta in 1988. Citeste aici mai multe despre Principesa Elena

3. Elisabeta Karina
Este fiica Principesei Elena si sora Principelui Nicolae.

(Din 2010 si pana la 1 august 2015, pe locul 3 in linia de succesiune la tron era Nicolae)

4. Principesa Sofia
Este a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Are un copil: Elisabeta Maria Biarneix. Citeste aici mai multe despre Principesa Sofia

5. Elisabeta Maria Biarneix

6. Principesa Maria
Este a cincea fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. 

Statutul Casei Regale prevede ca "linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei".

Nicolae este nepotul Regelui Mihai, s-a nascut pe 1 aprilie 1985 in Elvetia, iar familia s-a mutat la putin timp dupa nasterea sa in Anglia, unde Nicolae a studiat la Royal Holloway University of London.

In 2005, Regele Mihai a decis urmatoarele: "Acord nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de 'Principe al Romaniei' si calificativul de 'Alteta Regala'. Aceasta hotarare va intra in vigoare in ziua cand el va implini varsta de 25 de ani. Iau aceasta hotarare pentru a acorda celei de-a sasea generatie a Familiei Regale a Romaniei o sansa in plus sa-si serveasca tara, daca vor dovedi ca merita aceasta onoare."
Astazi, pe site-ul Familiei regale se mentioneaza, imediat sub paragraful pe care l-am redat, urmatoarele: "Nota: Printr-un Document din 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a retras lui Nicolae, titlul de Principe al Romaniei si calificativul de Alteta Regala".
Asa cum prevedea hotararea din 2005 a Regelui Mihai, in 2010, atunci cand Nicolae de Roumanie Medforth Mills a implinit 25 de ani, el a primit titlul de "Principe al Romaniei". Titlul a fost acordat in cadrul unei ceremonii in care Regele Mihai a numit pentru prima oara un succesor descendent barbat la tron.

In 2012, Nicolae a venit in Romania, pentru a se stabili aici definitiv si pentru a prelua din atributiile Regelui Mihai. Pana la 1 august 2015, a fost pe locul al treilea in ordinea succesiunii la tron, dupa matusa sa - Principesa Margareta, si dupa mama sa - Principesa Elena.

Prima vizita in Romania a lui Nicolae a fost in 1992, alaturi de familia regala. Pe 23 aprilie 1992, Regele Mihai l-a prezentat romanilor de la balconul hotelului Continental pe printul Nicolae.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...