Nimeni nu crede în „retragerea” din politică a lui Ponta

Nimeni nu crede în „retragerea” din politică a lui Ponta

Sub pretextul împlinirii a 13 ani de când Adrian Năstase i-a deschis uşa în politică, numindu-l şef al Corpului de control al Guvernului, premierul Victor Ponta a postat, vineri, pe pagina de Facebook, un mesaj în care susţine că după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului se va retrage din viaţa politică, pentru a se dedica familiei. „În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani“, a scris, vineri, Ponta pe pagina sa de Facebook.

Mesajul premierului a fost postat înainte de vizita la Sebeş, unde a participat la inaugurarea unei unităţi de producţie a pieselor auto de către „Star Assembly“, parte a concernului Daimler. Întrebat de ziariştii prezenţi la eveniment dacă mesajul anunţă candidatura la Preşedinţie, premierul a refuzat să facă orice comentariu: „Astăzi, pe drum până aici, am scris ceva pe Facebook şi eram sigur că nimeni nu mă va întreba despre Daimler. Dar azi vorbesc numai despre Daimler“.

A doua zi, vicepremierul Liviu Dragnea, prezent la Poiana Braşov, la întâlnirea cu liderii locali ai PSD, a încercat să lămurească misterul mesajului. „În ceea ce priveşte comentariile greşite făcute de unele instituţii de presă, acestea nu se referă la retragerea din viaţa politică . Eu am citit altfel acel mesaj de pe Facebook, în sensul că se retrage din disputa politică şi poate se gândeşte să se retragă la Cotroceni, după alegerile prezidenţiale“, a spus Dragnea.

„Şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale“

Şi analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ sunt de părere că prin acel mesaj, deşi ambiguu, premierul şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie. Analistul politic Daniel Şandru susţine că Victor Ponta este presat de baronii locali pentru a-şi asuma candidatura. „Eu nu cred că Victor Ponta va putea evita o eventuală candidatură având presiunea din teritoriu. Aşadar, Ponta se află într-o poziţie ingrată din cauza presiunilor din interiorul partidului, presiune justificată, dar nu se ştie ce vine din zona dreptei. De 20 de ani se tot vorbeşte de unificarea dreptei şi deci de un candidat comun “, a explicat Şandru. Analistul a mai afirmat că, în ciuda acestor presiuni, abia după alegerile europarlamentare din 25 mai PSD va anunţa candidatul care va intra în cursa pentru Cotroceni.

Şi analistul politic Lucian Dârdală interpretează mesajul lui Victor Ponta în cheia unui anunţ al candidaturii premierului la prezidenţiale, dar , în acelaşi timp, crede că a ţintit şi mobilizarea eşalonului doi din PSD. „ Dacă Victor Ponta va candida şi va câştiga, atunci va fi o competiţie deschisă în interiorul partidului, întrucât va trebui să fie ales un nou preşedinte al PSD şi, implicit, un alt premier. Se ştie că cei din teritoriu se mobilizează numai dacă sesizează câştiguri palpabile“, a declarat pentru „Adevărul“ Lucian Dârdală. Analistul mai susţine că, prin mesajul de pe Facebook, Victor Ponta a transmis şi faptul că nu va mai rămâne în fruntea Guvernului, dacă preşedintele ales în noiembrie nu va veni din rândul social-democraţilor.

De asemenea, directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a opiniat pentru „Adevărul“ că prin acel mesaj Ponta a testat piaţa în contextul candidaturii la prezidenţiale. În plus, Ştefureac susţine că premierul a transmis şi un mesaj baronilor locali ai PSD. „Se ştie că numirea garniturii de tehnocraţi din cadrul executivului s-a făcut fără girul partidului. Acest gest este, de fapt, şi un semnal transmis şi către partid: dacă nu acceptaţi politica pe care v-o propun, e posibil să mă şi retrag“, a conchis Ştefureac.

Teodorescu: „Habar n-am ce a vrut să spună“

Politologul şi consilierul lui Ponta, Bogdan Teodorescu, a declarat pentru „Adevărul“ că nu a înţeles nimic din mesajul premierului. „Habar nu am ce a vrut să spună. Domnia sa a spus ceva ce e neclar. Eu am învăţat un lucru în politică: comentez numai ce văd şi numai ce înţeleg. Probabil că domnul Ponta va ieşi să explice ce a vrut să spună“, a fost răspunsul scurt al politologului.

„Presat de baroni cu legea amnistiei şi graţierii“

Liberalii, prin vocea senatorului Teodor Atanasiu, susţin că mesajul lui Victor Ponta arată clar că a cedat nervos, din cauza presiunilor baronilor locali pe care DNA a pus tunurile în ultima vreme şi care îi cer insistent să promoveze controversata lege a amnistiei şi graţierii.

„PSD îl presează puternic, fiindcă foarte mulţi din aleşii locali, primari, preşedinţi de CJ riscă să se confrunte cu justiţia şi să piardă această confruntare. Şi îl presează pe domnul Ponta cu Legea amnistiei şi a graţierii. Or, domnul Ponta mai are o presiune, din partea lumii democratice, a Uniunii Europene, care spune ca nu cumva să-l muşte şarpele şi să dea această lege. Şi atunci, prins între ciocan şi nicovală, a cedat şi a zis: «Domnule, plec şi lăsaţi-mă în pace»“, a comentat Teodor Atanasiu mesajul lui Victor Ponta de pe Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...