Pe când o "Mafie Românească", asemănătoare cu "Indian Mafia"?

Pe când o "Mafie Românească", asemănătoare cu "Indian Mafia"?

Ce au în comun Pepsi, Citigroup, Adobe, Microsoft, Mastercard, Diageo sau Deutsche Bank? Sunt companii internaţionale de top şi au CEO indieni. Acestui grup select i se va alătura în curând Sundar Pichai, desemnat să ia conducerea Google după apariţia conglomeratului Alphabet; este o schimbare cât se poate de semnificativă, pentru că banii vor veni de la el. 

Aşadar, un val senificativ de şefi de companii de origine indiană, o schimbare atât de importantă încât profesorii de economie au început să o analizeze, pentru a determina ce au în plus aceştia, de unde vine calitatea managerului indian. Şi nu este vorba aici numai de executivii enumeraţi mai sus; practic putem lua orice mare companie din lume şi veţi descoperi lesne în top management cel puţin un indian, dacă nu mai mulţi.

În Silicon Valley un inginer din trei este de origine indiană, şi mulţi dintre ei vor rămâne în istoria tehnologiei, pentru că au inventat sau au lucrat la portul USB, procesorul Pentium de la Intel, sistemul de operare Android, browserul Chrome sau serviciul de mesagerie electronică Hotmail; probabil, practic vorbind, orice produs major din zona tehnologiei apărut în ultimele două decenii are cel puţin un naş indian. Cunoscătorii vorbesc de "Indian Mafia" - formulare care defineşte influenta reţea de ingineri, antreprenori şi executivi de origine indiană din Silicon Valley. Indian Mafia este fie şcolită în occident, fie la IIT, Indian Institutes of Technology, un grup de 19 centre de studii superioare din mai multe oraşe indiene, socotite a fi cu nimic mai prejos de MIT, Massachusetts Institute of Technology - este cazul chiar al lui Sundar Pichai.

Atingem aici fondul problemei: unu, de ce au indienii succes? şi doi, cum au acţionat?

Specialiştii spun că au succes pentru că ştiu bine engleză, pentru că sunt ambiţioşi, pentru că înţeleg în mod profund pieţele emergente, pentru că au vocaţia inginerească în sânge şi pentru că sunt persoane modeste. Engleza o stăpânesc pentru că sistemul educaţional a rămas profund influenţat de cel britanic, ambiţia se traduce prin dorinţa de a-şi depăşi condiţia, de a "ieşi din sărăcie", cunoaşterea pieţelor emergente nu mai trebuie să o mai explic. Vocaţia de ingineri este cumva firească, iar modestia vine din educaţie şi din felul lor de a fi - şi Microsoft şi Google au căpătat, influenţate de Nadella şi Pichai, dimensiuni mult mai "umane", companiile au devenit mult mai apropiate de angajaţi decât au fost sub Bill Gates, Steve Ballamer sau Larry Page.

Cum au acţionat? În timp: pomenitul IIT a apărut în 1961, printr-o lege specială, dar prima idee a unei astfel de reţele de şcoli a apărut încă din 1946. Primul institut a fost înfiinţat în 1950; iniţial au fost şapte instituţii de învăţământ, declarate de importanţă naţională, iar în 2008 au fost adăugate alte nouă. Sunt autonome, dar supravegheate de un consiliu, iar preşedintele Indiei este, practic, liderul organizaţiei. Şi chiar dacă în topurile universităţilor realizate de occidentali indienii nu se plasează pe poziţii tocmai fruntaşe, în ansamblu organizaţia a devenit un brand iar rezultatele se văd cât se poate de limpede tocmai prin absolvenţii pe care îi livrează lumii, foarte bine pregătiţi, trecuţi prin filtrele unor examene şi având cunoştinţe la care occidentalii nici nu visează.

De o bucată de vreme Business Magazin a început să identifice un contingent important de executivi români care lucrează în străinătate, în occident, în Japonia, în Rusia sau în Africa. Silviu Popovici tocmai a devenit expatul român cu cel mai mare business în administrare, director general al Pepsico pentru Rusia, Ucraina şi CIS, adică pentru 12 pieţe, 36 de fabrici, 27.000 de angajaţi şi peste 300 de milioane de consumatori, în valoare de 5 miliarde de euro, Călin Drăgan îl urmează îndeaproape din Japonia, unde conduce afacerile de 4 miliarde de euro ale Coca-Cola East Japan iar Angela Creţu a preluat recent conducerea unei regiuni de 17 ţări din poziţia de Group Vicepresident pentru Turcia, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul Avon; români conduc bănci, operaţiuni industriale şi companii în multe ţări ale lumii. Totuşi, nu se poate vorbi de o "Mafie Românească", asemănătoare cu "Indian Mafia" din Silicon Valley, ceva care s-ar dovedi cât se poate de folositor pentru amărâta Românie - un corp de executivi mai eficienţi şi mai influenţi decât ambasadorii, un grup de creiere care să educe, să infuenţeze, să fie invocate drept exemple că "se poate" şi care să scoată ţara asta din mlaştină.

Glumeţii care îmi vor oferi exemple de mafioţi români reali, de hoţi adică, să se abţină.

Restul, să recapitulăm: educaţie de top, o acţiune coerentă a autorităţilor, limbi străine, ambiţie, vocaţie şi partea care îmi place cel mai mult, modestia, umilinţa. Pare atât de simplu şi este, în realitate, atât de complicat.

Dorin Oancea

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

3 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

4 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…