Penalul, la DNA

Penalul, la DNA

UPDATE/11.10 La ieșirea din sediul DNA, Victor Ponta nu a făcut foarte multe declarații în fața jurnaliștilor, precizând doar că va da declarații atunci când va fi chemat de procuror.

”Am plătit cu 2.000 de lei taxe în plus, dar nu le mai cer de la stat. Voi da declarații când mă cheamă procurorul cu avocatul”, a declarat penalul, care a stat 15 minute la sediul DNA. 

Premierul penal al României, Victor Ponta, a mers astăzi la DNA, în legătură cu dosarul Turceni-Rovinari, în care este urmărit penal. Procurorul îi va prezenta lui Victor Ponta expertiza contabilă făcută în dosarul său.

Declarațiile lui Victor Ponta, la sosirea la DNA:

Reporter: Astăzi veţi da declaraţii?

Victor Ponta: Când doreşte procurorul, dăm! Acum, că avem expertiza.

Protestatari: Daţi-vă demisia, aţi minţit poporul...

Victor Ponta: Cu televizorul, da!

Dosarul a început în 2011, la sesizarea ANAF. Fiscul a descoperit ilegalităţi în contractele dintre Complexul Energetic Turceni şi casa de avocatură a lui Dan Șova, cu care a lucrat şi Victor Ponta. 

În 3 iulie 2007, Complexul Energetic Turceni încheia cu „Şova şi Asociaţii" un contract de asistenţă juridică. Înţelegerea a fost semnată de Dumitru Cristea, directorul complexului, învinuit şi el în dosar.

Dumitru Cristea: Nu pot să vă spun. Eu am plecat din unitate. Eu sunt acuma la un tratament.

Reporter: Puteţi să îmi răspundeţi la câteva întrebări?

Dumitru Cristea: Nu.

Reporter: Măcar dacă ştiaţi la momentul respectiv că şi Victor Ponta a fost plătit?

Dumitru Cristea: Nici vorbă de aşa ceva. Nu am cunoştinţă de aşa ceva.

Casa de avocatură urma să reprezinte complexul într-un proces împotriva Electrica de la care avea de recuperat peste 60 de milioane lei. După o lună şi jumătate, pe 30 august 2007, începea relaţia de colaborare dintre cabinetul lui Dan Şova şi cel al lui Victor Ponta.

„A existat la un moment dat o colaborare, pe două dosare penale, iar la vremea respectivă, domnul Ponta, la ora asta prim-ministru, era unul dintre cei mai buni și recunoscuți avocați de drept penal”, spunea Dan Șova.

Procurorii spun că în baza acestei relaţii contractuale premierul ar fi primit în mod ilegal 181.439 lei. ANAF susţine în acelaşi timp că statul a fost păgubit cu 1.142.400 lei, bani care au ajuns în conturile lui Dan Şova şi Victor Ponta.

Pe 13 februarie 2008 era încheiat al doilea contract. În acest caz, casa de avocatură a fostului ministru trebuia să obţină eşalonarea unei datorii de 69 milioane lei pe care o avea complexul la o altă companie. Prin contractul de asistenţă juridică, casa de avocatură obţinea un onorariu de succes de 1,5% din valoarea datoriei.

La cinci zile după semnarea contractului, casa de avocatură obţine reeşalonarea datoriei pe trei ani. După două zile, pe 20 februarie 2008, casa de avocatură încasează onorariul de succes de 1,2 milioane lei. Procurorii susţin că onorariul este obţinut ilegal pentru că între Complexul Energetic Turceni şi casa de avocatură exista deja un contract de asistenţă judiciară. Şi acest contract este semnat de Dumitru Cristea.

„Sumele pe care le-a câștigat domnul Victor Ponta la vremea respectivă au fost modice... veniturile lui Victor Ponta de la Șova și Asociații reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a încasat Șova și Asociații de la Rovinari-Turceni”, a spus Dan Șova.

Din august 2007 până în aprilie 2008, Victor Ponta a primit de la casa de avocatură 2000 de euro lunar. Procurorii susţin că banii proveneau din contractele publice cu Complexul Energetic Turceni. Din aprilie 2008 până în decembrie 2008, avocatul Victor Ponta a fost plătit cu 3000 euro pe lună.

„Ponta în perioada aia avusese o comisie la nivel parlamentar să verifice nişte contracte de energie. Ponta umbla prin complex să verifice contracte de energie şi imediat după aia l-a adus pe Şova cu casa de avocatură”, spune un lider sindical.

Pe 14 februarie 2008 este încheiat al treilea contract. Acesta este semnat de Dan Şova şi actualul director Laurenţiu Ciurel, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Contractul privea eşalonarea unei alte datorii de 82 milioane lei. Casa de avocatură a lui Şova a primit în acest caz un milion de lei.

Anchetatorii explică şi cum a reuşit Dumitru Cristea să golească vistieria complexului, care era la un pas de insolvenţă, prin parafarea unor înţelegeri din care Complexul Turceni ieşea în pierdere. Unul dintre liderii de sindicat confirmă acuzaţile.

„Eu i-am cerut în jur de 2500 de lei plus 300 de lei cheltuieli de judecată, total 2800, şi dumnealui şi-a permis să dea banii companiei casei Şova, cu toate că avea 20 de jurişti care puteau să-l apere în litigiul cu mine. A angajat casa Şova cu un onorariu de 25.000 de lei”, spune liderul de sindicat Constantin Mitrescu.

Procurorii spun că înţelegerile au fost parafate de directorul Dumitru Cristea la presiunile lui Dan Şova. De altfel, semnăturile celor doi apar atât pe contracte, cât şi pe actele adiţionale încheiate ulterior. Senatorul se apără şi spune că serviciile juridice au ajutat complexurile.

Contractele pentru care premierul Victor Ponta este urmărit penal au fost verificate prima dată de ANAF. Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, a dispus controalele şi a sesizat DNA. ANAF a constatat că plăţile făcute de Complexul Energetic Turceni ar fi fost ilegale. Inspectorii FIscului au descoperit decontări pentru 27 de ore de muncă pe zi.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată o gură care tocmai a primit o sinecură...

3 De citit!

4 Huo, nenorociților! / Îți vine să vomiți de scârbă când citești așa ceva!

5 Așa o fi?