Pesediștii, MANEVRĂ SUSPECTĂ în Comisia de control al SIE

Pesediștii, MANEVRĂ SUSPECTĂ în Comisia de control al SIE

PSD a preluat majoritatea in Comisia de control al SIE, cu doua saptamani inainte de nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu. PSD a preluat, pe 16 iunie, majoritatea in componenta Comisiei de control a Serviciului de Informatii Externe, cu 8 zile inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa il propuna pe Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, nominalizare cu care PSD nu este de acord.

Potrivit Romania Libera, pe 16 iunie, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului - sedinta prilejuita de votarea proiectului pensiilor speciale pentru parlamentari, au fost aprobate o serie de hotarari, printre care si Hotararea 31 pentru modificarea Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 50/2012 privind alegerea membrilor si a biroului Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe.

Prin aceasta hotarare, Cornel Samartinean (PNL) a fost inlocuit cu Dorel-Gheorghe Caprar (PSD) in functia de secretar al Comisiei.

Acum, componennta comisiei arata astfel:
1. Presedinte Calimente Mihaita - deputat PNL
2. Vicepresedine Sarbu Ilie - senator PSD
3. Secretar - Caprar Dorel-Gheorghe - deputat PSD
4. membri: Obreja Marius Lucian - senator PNL
5. Weber Mihai - deputat PSD

Raportul de forte sta astfel 3 la 2 pentru PSD.

Decizia a fost luata in sedinta Birourilor Permanente reunite de pe 15 iunie a.c. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a introdus propunerea (cu numarul de ordine 6) astfel pe ordinea de zi: "Propunere din partea Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor privind modificarea componentei nominale a Comisiei speciale a Senatului si Camerei Deputatilor pentru exercitarea controlului parlamentar".

Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, prezent la sedinta, a detaliat: "Impreuna cu liderii de grup de la Senat, liderii de grup de la Camera, am avut o discutie in acest sens, saptamana trecuta, iar propunerea este in sensul celor discutate si aprobate de liderii grupurilor parlamentare". A urmat propunerea lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, ca decizia sa fie citita in plenul reunit al Parlamentului a doua zi, apoi s-a trecut la urmatorul punct de pe ordinea de zi. Liberalii prezenti nu au avut nici o interventie pe subiect, scrie Romania LIbera.

Deputatul PNL Cornel Samartinean, cel inlocuit din Comisia de control al SIE, a declarat: "Am aflat de la TV, nu mi-a spus nimeni din partid ca voi fi schimbat, nu am participat la sedinta reunita de plen de pe 16 iunie. Nu stiu care sunt motivele pentru care am fost schimbat, probabil are legatura cu recenta nominalizare a lui MRU la SIE".

Explicatia PSD-ului este insa ca aceasta inlocuire trebuia facuta pentru a se respecta algoritmul de proportionalitate, schimbat dupa destramarea USL.

"Cat a functionat USL, in Comisia de control al SIE erau membri doi pesedisti, doi penelisti si un pedelist. Dupa ruperea USL, PNL a avut trei membri (doi vechi penelisti si un fost pedelist) iar PSD numai doi. Ceea ce, conform algoritmului, nu era corect, majoritatea trebuia sa fie a PSD, asa ca am facut aceasta inlocuire", a explicat Petru Vlase.

Comisia de control al SIE urmeaza sa dea un aviz asupra numirii lui Mihai Razvan Ungureanu, in urma audierii acestuia, acesta este insa consultativ, plenul reunit fiind cel care decide asupra nominalizarii.

Amintim ca PSD a anuntat ca va vota impotriva, dupa ce liderul senatorilor social-democrati Ilie Sarbu (vicepresedinte al comisiei) a acuzat ca aceasta s-ar fi facut ilegal si ca trebuia aprobarea CSAT.

El a fost insa contrazis de presedintele comisiei, Mihaita Calimente, care a explicat ca nu a fost vorba de CSAT nici la celelalte nominalizari din trecut, iar Constitutia spune clar ca procedura este de vot in plenul reunit.

Sedinta Birourilor Permanente Reunite va avea loc luni la ora 13.00, au declarat surse parlamentare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante