Ponta a fugit de la conferinţa de presă în care a anunţat că, practic, România mai are puţin şi devine LIDERUL ECONOMIEI MONDIALE

Ponta a fugit de la conferinţa de presă în care a anunţat că, practic, România mai are puţin şi devine LIDERUL ECONOMIEI MONDIALE

După ce a ieşit şi ne-a spus că România mai are puţin şi devine centrul universului, că economia naţională duduie, bla, bla, Ponta a fugit şi a refuzat să răspundă întrebărilor. La Eurosta sunt numai tâmpiţi? Toţi analiştii din România sunt tâmpiţi? Noi nu ne pricepem. Moise se pricepe mai bine. Vă explică el mai jos. Părerea noastră este că este cea mai mare minciună/manipulare pe care a produs-o Ponta vreodată.

Victor Ponta a comentat datele de la Statistica: Nu am avut niciodata recesiune tehnica, ma bucur ca se termina campania electorala si seria de dezinformari. Ponta a refuzat sa ia intrebari de la jurnalisti: Dupa aceste date nu cred ca mai aveti intrebari

 Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Palatul Victoria pentru a anunta si comenta datele referitoare la evolutia PIB transmise vineri dimineata de Institutul National de Statistica. Ponta a subliniat faptul ca datele din primul trimestru au fost revizuite astfel ca Romania nu a fost niciodata in recesiune, fiind vorba doar de "minciuni" de campanie electorala. Ponta a declarat ca este "o zi buna pentru Romania" si ca se bucura de faptul ca INS "confirma optimismul nostru". El a plecat imediat dupa ce a incheiat declaratia. Cand a fost intrebat daca nu sta la intrebari din partea jurnalistilor, Ponta a replicat: "Dupa toate datele prezentate nu cred ca mai aveti intrebari".

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

Pot sa spun ca este o zi buna pt Romania, si ma bucur ca datele puse la dispozitie in mod oficial de INS confirma optimismul nostru
E adevarat ca fiind campanie electorala s-a vorbit despre recesiune, au fost doar vorba de campanie
Eu am vrut sa arate bine datele, nu din interese electorale, ci pt ca vreau sa mearga bine romanilor
Eu am spus alaltaieri ca in baza datelor noastre vom avea o crestere de circa 1%, am fost contrazis. Ma bucur ca nu a fost asa, a fost aproape dublu.
Faptul ca suntem in pimele trei tari din UE la crestere economica este un lucru imbucurator care ne da sperante pt viitor
Va citesc din comunicatul INS: crestere de 0,5% in trimestrul 1 din 2014.
Nu am fost niciodata in recesiune. A fost o estimare, rostogolita politic de oameni care isi doresc mereu sa fie rau in Romania.
Vom depasi in mod clar PIB din 2008, am incheiat un ciclu negativ si din acest moment Romania este la maximul sau de capacitate de crestere economica.
Auzim foarte des lozinci, ca degeaba crestem salarii ca au fost inghitite de inflatie. Inflatia este de 1,5% iar cresterea salariului brut de 5,5%.
Romania a devenit principalul partener comercial cu Moldova, depasind Rusia.
Ma bucur ca se incheie campania electorala poate se incheie si seria de dezinformari si minciuni.
Am vazut o stire bomba la trustul dl Adrian Sarbu ca vom face nu stiu ce cu cota unica. Acest gen de dezinformari se adreseaza oamenilor care vor sa fie mintiti. Nu o sa ma apuc sa o schimb in 2016 pentru simplul fapt ca presedintele nu schimba cote unice.
In al doilea rand a fost introdusa de premierului Tairceanu si va fi sustinuta de acesta.

Recesiunea care n-a mai fost…

de Moise Guran

Doar aşa, pentru ştiinţa dumneavoastră o să vă spun cum se face o corecţie statistică, astfel încât noi, România, să nu fi fost niciodată în recesiune tehnică. Rostul acestor date de la statistică este acela de a arăta guvernantului şi mediului economic că ţara merge într-o direcţie bună sau într-o direcţie proastă.

Pentru a putea compara, de exemplu, primul trimestru economic, în care suntem după sărbători, poate a fost zăpadă şi constructorii n-au lucrat sau poate am fost mai veseli şi mai cu chef de muncă… nu ştiu, poate pentru că Naţionala a bătut Ungaria la fotbal, cu un trimestru doi în care poate a fost soare şi frumos, dar poate au fost mai puţine sărbători şi mai multe zile de muncă, statisticienii fac un model de ponderare căruia îi spun PIB ajustat.

În acest model, ei pun informaţii considerate relevante şi, pe care, mai târziu, îl pot corecta, invocând că s-a schimbat sezonalitatea. E aproape banal.

Povestea cu recesiunea tehnică a fost aşa – iniţial, s-a anunţat o creştere ecoonomică pe primul trimestru din 2014, după care, la anunţarea unei scăderi uriaşe în trimestrul doi, s-a corectat pe mecanismul pe care vi l-am descris şi creşterea din trimestrul I. S-a corectat la scădere, dar o scădere de 0,1%. Fiind, însă, două trimestre consecutive de scădere, a rezultat recesiune tehnică, care, în esenţă ar fi trebuit să fie un semnal pentru guvern. N-a fost, şi chiar dacă pe trimestrul III, Statistica oficialăva anunţa în ultima zi de campanie electorală o creştere trimestrială a economiei, ieşirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere, la fel cum recesiunea presupune două consecutive de scădere.

În mod cert, statistica nu poate corecta scăderea din trimestrul doi la creştere, că ar fi prea gogonată, România a înregistrat în această vară cea mai mare cădere economică din Europa, dar poate întoarce pe plus acel -0,1% din primul trimestru.

Eu nu o să vă spun acum că asta ar fi o măgărie statistică. Astfel de corecţii se fac în mod frecvent, dar ceea ce mă surprinde este puterea lor într-o campanie electorală în care candidaţii au fugit ca dracu’ de tămâie de discuţiile şi dezbaterile despre economie. În 2012 am mai asistat la o astfel de reaşezare, şi atunci economia a căzut, dar statistica oficială a ţinut neapărat să ne arate o scădere a numărului de şomeri. Şi atunci aveam alegeri.

De data asta, statistica este doar o artificie din show-ul electoral, căci, tot în ultima zi de campanie, o eventuală corectare care să ne spună că n-am fost niciodată în recesiune tehnică va veni la pachet cu inaugurarea unei autostrăzi scoase ca din mânecă, de la Sibiu la Deva. Ca să nu mai vorbim de cifre seci pe la televizor, ca să vadă şi electoratul cum creşte economia.

V-am mai spus şi nu-mi place să mă repet, dar cineva tot reuşeşte să ne jignească inteligenţa. Poate de lunea viitoare intrăm în normalitate, căci chestiunile astea economice le simţim direct, iar show-urile electorale nu ţin de foame.

Ce arata comunicatul transmis vineri de Statistica:

Pe serie ajustata sezonier, in trimestrul III 2014, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,9%. Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,3%.

In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, cu 3,1%.

Pe serie bruta, Comparativ cu acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2%. In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, cu 2,8%.

Revizuiri
Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 ¬ 2014, in vederea implementarii cerintelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2014, publicata in comunicatul de presa nr. 244 din 8 octombrie 2014. Astfel, rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro