Ponta: Eu nu iubesc SUA. Prefer China

Ponta: Eu nu iubesc SUA. Prefer China

Potrivit presei oficiale din China, premierul român, Victor Ponta, ar fi afirmat marţi, la Beijing, că "admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care şi-a condus poporul pe calea socialistă". La rândul său, preşedintele Xi Jinping a declarat că relaţia pe care China o are cu România în momentul de faţă traversează „cea mai bună perioadă de dezvoltare din istorie”.

„Ponta a spus că România este mândră de prietenia tradiţională cu China şi că admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care şi-a condus poporul pe calea socialistă”, relateazăxinhuanet.com. 

Potrivit sursei citate, toate aceste afirmaţii au fost făcute marţi de Victor Ponta, în timpul întâlnirii cu preşedintele chinez Xi Jinping. La rândul său, liderul de la Beijing a arătat că ţara sa este „nerăbdătoare să dea mâna cu România în scopul îndeplinirii frumoaselor visuri ale fiecărei dintre cele două ţări”.

 „Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare speră să îşi poată împărtăşi experienţa cu Parlamentul României îi ceea ce priveşte legislaţia şi modul de guvernare şi să ofere o mai bună garanţie legală pentru cooperarea bilaterală în domenii diverse”, a afirmat Dejiang.

Şi de acestă dată premierul român a răspuns exprimându-şi „speranţa realizării unor legături politice mai putenice” între cele două ţări, transmite sursa citată.

Asta a fost marţi, 2 august 2014. Să vedem şi 2005

Există un interviu al lui Victor Ponta, din 2005, când acesta nu era nici premier, nici măcar procuror. Era doar un tânăr membru al tineretului PDSR, e drept unul cu potenţial. Pentru că era învăţăcelul lui Adrian Năstase. Un Năstase care tocmai fusese premier. Titlul articolului: „Victor Ponta:Nu am deloc sentimente de mare iubire faţă de Statele Unite ale Americii. Prefer China”. a apărut în ediţia print a gandul.ro 

Ce zice SUA despre ce s-a întâmplat în ţară

Dean Thompson, care este, în absenţa unui ambasador, numărul unu în Ambasada SUA, după declaraţia Ambasadei SUA de săptămâna trecută, în care misiunea diplomatică îşi exprima îngrijorarea „în legătură cu momentul ales” de premierul Victor Ponta pentru a adopta „ordonanţa traseiştilor”: ,,Ambasada SUA nu a primit niciun fel de explicaţii din partea primului-ministru ori a vicepremierului Dragnea.''

Reticent în a se pronunţa asupra conţinutului ordonanţei, Thompson atrage încă o dată atenţia că procedura este problema: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”. Întrebat cum îşi explică lipsa de reacţie a Guvernului după declaraţia de săptămâna trecută a Ambasadei, Dean Thompson a replicat, cu referire la ordonanţă: „Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule şi a eforturilor sale de a face - îmi imaginez - ceea ce crede că trebuie făcut”.

Despre destăinuirea pe care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a simţit nevoia să o facă pe pagina sa de Facebook cu privire la „plăcerea” de a „executa electric” jurnalişti obiectivi, Thompson a remarcat: „Nu cred că astfel de comentarii urâte îşi au locul când ai de-a face cu oameni care încearcă să transmită ştiri”. În acelaşi timp, şeful misiunii SUA a venit şi cu un îndemn pentru români: „Am face apel către toată lumea să respecte presa”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 VIDEO Pentagonul mută un arsenal ultramodern în Europa / Replica SUA la manevrele ruşilor din Marea Neagră

5 Elena Băsescu, într-o ținută de „doar” 6500 de euro. Bine, a coborât dintr-un X6 care sare de 100.000!