Povestea dosarelor Turceni şi Rovinari SAU de ce o URĂŞTE cretinul de Ponta pe Monica Macovei

Povestea dosarelor Turceni şi Rovinari SAU de ce o URĂŞTE cretinul de Ponta pe Monica Macovei

Primele informatii despre afacerile facute de Dan Sova, in perioada 2007-2008, la complexurile energetice Rovinari au aparut in 2009, in presa. Tot in 2009, europarlamentarul Monica Macovei a spus, la o scoala de vara a PDL, ca doi tineri parlamentari PSD parteneri in aceeasi casa de avocatura, Dan Sova si Victor Ponta, au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acest lucru reprezinta "o fapta tipica de coruptie prin influenta politica". Pe 13 august 2014, DNA a anuntat inceperea urmaririi penale in cazul lui Sova pentru incheierea unor contracte care ar fi pagubit companiile de stat cu 3,4 milioane de lei. O saptamana mai tarziu a inceput urmarirea penala si in cazul actualului director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, un apropiat al premierului Victor Ponta.

Septembrie 2009. In cadrul Scolii de vara a PDL de la Costinesti, Monica Macovei a declarat ca doi tineri parlamentari PSD au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acesta reprezinta un caz clar de coruptie. "Uitati-va la avocatii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, de exemplu, care au contracte de milioane de euro, bani pe care ii iau pe consultanta juridica, de la companii de stat din judetele unde ei sunt parlamentari. Aceasta este exact fapta tipica de coruptie prin influenta politica. Nu este cu nimic deosebita de alta fapta de coruptie", spunea Monica Macovei.

22 iunie 2011. Victor Ponta a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiane centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice. Imediat dupa ce a fost chemat de ANAF, Dan Sova a sarit in apararea lui Victor Ponta, excluzand orice implicare a acestuia in contractele cu Turceni si Rovinari.

Ianuarie 2014. Un raport al Inspectiei Judiciare arata ca premierul Victor Ponta este cercetat in doua dosare ale DNA cu privire la incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni (dosarul 123/P/2012), in perioada 2007-2011, si cu SC Complexul Energetic Rovinari (dosarul 122/P/2012), in perioada 2006-2011. Insa, in acest moment, Victor Ponta nu mai are niciun fel de calitate in aceste dosare. Imediat dupa aparitia raportului Inspectiei Judiciare, Victor Ponta a reactionat spunand ca nu a semnat niciodata in calitate de avocat vreun contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari, iar informatia este "o tampenie". Intr-un raspuns al DNA transmis zilele trecute la solicitarea HotNews.ro se arata ca Victor Ponta "nu are calitate de suspect sau inculpat in vreun dosar instrumentat de catre DNA".

13 august 2014. DNA anunta ca Dan Sova este urmarit penal pentru fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie. Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii. Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu. Astfel, Sova ar fi contribuind la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

20 august 2014. DNA a dispusa efectuarea urmaririi penale pentru inca o persoana, Laurentiu Dan Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Trebuie precizat ca Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Oltenia si SN Lignitul Oltenia, formand actualul Complex Energetic Oltenia. Director general a fost numit Ciurel, un apropiat al premierului Ponta. Acesta detinuse anterior functii de director la fostul Rovinari. Potrivit procurorilor DNA, Laurentiu-Dan Ciurel, avand succesiv calitatea de director la Directia Investitii si ulterior director general si ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata. Vezi aici acuzatiile in cazul lui Laurentiu Ciurel.

13 martie 2015. DNA cere incuviintarea Parlamentului pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova, actual senator PSD, fost ministru al Transporturilor, in dosarul legat de contractele de asistenta juridica pentru complexurile energetice Rovinari si Turceni. Cererea de arestare vine dupa ce procurorii au constatat ca Sova a falsificat niste acte si a distrus probe. Potrivit procurorilor DNA, pe 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un numar de 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii". Procurorii au suspiciunea ca aceste documente sunt false. "Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", se arata in cererea procurorilor. In plus, acestia au constatat ca in cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice.

In acest moment, Dan Sova se afla la mana senatorilor care trebuie sa voteze daca va ajunge sa nu la inchisoare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia