PSD încearcă să pună LACĂT pe TURUL 2/BEJ-urile refuză acreditarea de noi OBSERVATORI

PSD încearcă să pună LACĂT pe TURUL 2/BEJ-urile refuză acreditarea de noi OBSERVATORI

Zece ONG-uri cer Biroului Electoral Central sa permita de urgenta acreditarea de observatori suplimentari la turul II al alegerilor prezidentiale

Zece organizatii neguvernamentale ii solicita Biroului Electoral Central sa publice de urgenta o decizie care sa permita acreditarea de observatori suplimentari pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale 2014. ONG-urile precizeaza intr-un comunicat remis HotNews.ro ca practica este neunitara si birourile judetene dau raspunsuri diferite la cererile de acreditare de observatori. Solicitarile ONG-urilor de a avea observatori suplimentari in turul 2 vin pe fondul nenumaratelor avertismente legate de practicarea turismului electoral.

ONG-urile spun ca Biroul Electoral Teleorman accepta, spre exemplu, documentele pentru acreditarile destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida in lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de alta parte, raspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifica faptul ca nu se mai primesc astfel de decizii, anunta organizatiile.

Acestea solicita BEC "sa isi exercite atributiile de institutie publica si sa ia de indata o decizie care sa transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, avand in vedere pozitiile publice ale factorilor interesati legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin. De asemenea, solicitam institutiei sa ia decizii in timp util, fara a prelungi nejustificat luarea unor hotarari esentiale pentru desfasurarea in conditii legale a alegerilor".

Citeste textul integral al solicitarii trimise BEC de catre 10 ONG-uri

"In atentia doamnei judecator VERONICA NASTASIE,
Presedinte Biroul Electoral Central

Bucuresti, 7.11.2014
Nr iesire 28/07 noiembrie 2014

SOLICITARE

Stimata doamna presedinte,

Organizatiile semnatare va solicita publicarea de urgenta a unei decizii care sa permita organizatiilor neguvernamentale cu adeverinta de la Autoritatea Electorala Permanenta sa poata acredita observatori suplimentari pentru al doilea tur de scrutin.

Conform articolului 47 din Legea 370/2014, acreditarea observatorilor interni se face la cererea organizatiilor neguvernamentale, care indeplinesc conditiile de la alineatul (3), de catre birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, pentru toate sectiile de votare din raza de competenta a acestora, la cererea scrisa a conducerii organizatiilor neguvernamentale sau a institutiilor mass-media din Romania, facuta cu cel putin 5 zile inaintea datei alegerilor.

Pana la acest moment nu exista o procedura clara pentru observatorii care vor sa se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin si nu au fost acreditati pentru primul tur. Am luat cunostinta de Decizia 8D/11.09.2014, care nu specifica clar care este procedura pentru al doilea tur de scrutin, ci doar ca acreditarile obtinute la primul tur de scrutin sunt valabile si la cel de-al doilea.

Birourile electorale de circumscriptie judeteana carora li s-au transmis intrebari legate de procedura de acreditare pentru cel de-al doilea tur nu au o procedura unitara si ofera raspunsuri diferite, situatie pe care o consideram grava. Biroul Electoral Teleorman accepta spre exemplu documentele pentru acreditarile destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida in lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de alta parte, raspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifica faptul ca nu se mai primesc astfel de decizii.

Solicitam luarea de urgenta a unei decizii referitoare la permisiunea birourilor electorale de a primi documente pentru acreditarea observatorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin de catre organizatiile care au primit deja adeverinta de eligibilitate din partea Autoritatii Electorale Permanente. Va rugam sa transmiteti in acest sens o decizie birourilor electorale judetene care sa unifice practica la nivel national.

Consideram ca legislatia in vigoare, cu precadere articolul 47 din Legea 370/2004 permite acreditarea observatorilor si pentru cel de-al doilea tur, intrucat nu contine niciun fel de reglementari limitative. Astfel va solicitam sa luati o decizie astazi, pentru a permite acreditarea oservatorilor la birourile judetene la inceputul saptamanii viitoare. Este o decizie care nu mai trebuie amanata, avand in vedere ca s-au depus solicitari legate de clarificarea acestui aspect la registratura BEC inca din 3 noiembrie. Sustinem ca nevoia de a asigura un grad crescut de transparenta ¬ avand in vedere numeroasele luari de pozitie legate de organizarea turului I al alegerilor - si accesul partilor interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate in niciun fel.

Asteptam raspunsul dumneavoastra cat mai curand.

Organizatii semnatare:
Activewatch
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociatia Pro Democratia (APD)
Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)
Expert Forum (EFOR)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD)
Fundatia Freedom House (FH)
Funky Citizens
Grupul pentru Democratie Participativa Plenum"


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale