Radu Marian, preşedintele UNPR Dâmboviţa, a fost condamnat de Tribunalul Dâmboviţa la 6 ani şi 4 luni de închisoare.

Radu Marian, preşedintele UNPR Dâmboviţa, a fost condamnat de Tribunalul Dâmboviţa la 6 ani şi 4 luni de închisoare.

Preşedintele UNPR Dâmboviţa, Radu Marian, alături de nepotul său dar şi alte trei persoane, au fost condamnate cu închisoarea şi restituirea unei sume importante de bani, pentru prejudicierea APIA într-un dosar de obţinere a fondurilor europene. Cei vizaţi trebuie să restituie şi o sumă de aproximativ 2 milioane de lei către APIA.

Potrivit DNA, care se bazează pe nota de control transmisă de DEPARTAMENTUL PENTRU LUPTA ANTIFRAUDA – DLAF la data de 20 iunie 2012, în dosar sunt cercetaţi:

-RADU OVIDIU IONUŢ, administrator şi asociat al S.C. ALMAGRO S.R.L. Târgovişte şi persoana juridică S.C. ALMAGRO S.R.L. Târgovişte, în sarcina căruia s-u reţinut infracţiunile: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;

-RADU MARIAN, SAUER SILVIU şi STOICA NICOLAE, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru: complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;

-ŞERB MIRELA, persoană fără calitate specială, pentru: complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; trei infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale.

Astfel, în rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că în cursul anilor 2011 şi 2012, inculpatul Radu Ovidiu Ionuţ, în calitate de administrator al S.C. ALMAGRO S.R.L. şi de responsabil legal al unui proiect finanţat din fonduri europene (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), a depus la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 3 Sud Muntenia trei înscrisuri false (scrisoare de garanţie bancară, două acte adiţionale la scrisoarea de garanţie).

În această modalitate, S.C. ALMAGRO S.R.L, beneficiarul proiectului, a încasat pe nedrept suma totală de 1.783.352,54 lei (echivalentul a aproximativ 400.213,76 euro), reprezentând sumele acordate din bugetul naţional şi bugetul UE. Înscrisurile folosite de Radu Ovidiu Ionuţ au fost falsificate de inculpata Şerb Mirela şi au fost puse la dispoziţia lui Radu Ovidiu Ionuţ de către inculpaţii Radu Marian, Sauer Silviu şi Stoica Nicolae. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilelor aparţinând inculpaţilor S.C. ALMAGRO S.R.L., Radu Marian şi Sauer Silviu.

La 20 iunie 2014, Tribunalul Dâmboviţa a menţinut măsura asiguratorie dispusă prin ordonanţa nr.119/P/2012 a D.N.A – Serviciul Teritorial Ploieşti, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurator, asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Radu Marian, indicate în procesul verbal de aplicare a sechestrului din 08.11.2012. De asemenea, în baza art.274 Cod procedură penală, obligă pe inculpaţii Radu Ovidiu Ionuţ şi SC Almagro SRL Târgovişte la plata sumei de câte 3.800 de lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 3.000 lei reprezintă cheltuielile ocazionate de desfăşurarea urmăririi penale, iar pe inculpaţii Radu Marian, Şerb Mirela, Sauer Silviu şi Stoica Nicolae la plata sumei de câte 1.800 de lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 1.000 lei reprezintă cheltuielile ocazionate de desfăşurarea urmăririi penale, sumele reprezentând onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu celor 6 inculpaţi, de câte 400 lei fiecare, rămânând în sarcina statului, care le va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Dâmboviţa.

Mai mult, Tribunalul Dâmboviţa “admite cererea de constituire parte civilă, formulată de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, şi obligă, în solidar, pe inculpaţii Radu Ovidiu-Ionuţ, SC ALMAGRO SRL, Radu Marian şi Şerb (Baba) Mirela la plata către aceasta a sumei de 1.940.421,84 lei- plătită SC ALMAGRO SRL (din care suma de 1.426.682 lei obţinută din bugetul Comunităţii Europene, suma de 356.670,54 lei obţinută din bugetul de stat, iar suma de 157.069,30 lei reprezintă procentul de 10% aplicat conform art. 4 din contractul de finanţare), la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective, iar pe inculpaţii Sauer Silviu şi Stoica Nicolae la plata, în solidar, alături de ceilalţi inculpaţi, însă numai în limita sumelor de 1.570.693 lei (reprezentând avansul acordat SC ALMAGRO SRL) şi de 157.069,30 lei care reprezintă procentul de 10% aplicat conform art. 4 din contractul de finanţare, sume la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective”.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...