Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

România este o piesă de bază a strategiei militare a SUA în estul Europei (comentariu Sputnik News)

De când 'Noul Război Rece a început' ca rezultat al conflictului din Ucraina, SUA au început să-și pună în practică în Europa strategia de 'Lead from behind' (conduce din spate) pentru a crea un 'cordon sanitar antirusesc' în care România va fi o piesă de bază, se apreciază într-un comentariu publicat vineri de portalul rusesc pro-Kremlin Sputnik News. 'SUA încurajează fostele puteri regionale să-i sprijine strategia în schimbul recunoașterii, apoi a restabilirii sferei lor de influență. În mod ideal, SUA doresc ca noua Cortină de Fier să includă Scandinavia, Europa de Est și de Sud-Est, iar România, Polonia și Suedia să fie partenerii lor conduși din spate', este scenariul descris de autorul articolului, Andrew Korybko.

El invocă în argumentația sa decizia celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda) de a-și intensifica împreună cooperarea militară cu țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia) — care se tem de agresivitatea crescândă a Rusiei — și vede în această inițiativă un posibil prim pas către formarea unui bloc militar regional coordonat de Statele Unite, un fel de 'NATO din umbră' (Shadow NATO), Suedia și Finlanda nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice.

În analiza prezentată se susține că, motivate de ambiții istorice și de potențialul lor economic, Suedia și Polonia și-au asumat deja în partea de nord a Europei rolul de lideri regionali, Suedia fiind în secolul al XVII-lea un mare imperiu ce cuprindea teritoriile actuale ale statelor baltice, Finlandei și parțial cel al Norvegiei, în timp ce Polonia ar dori să restabilească de facto uniunea polono-lituaniană dintre secolele XVI și XVIII, ce includea teritorii aflate în prezent în vestul Ucrainei și Belarus.

Cât despre partea de sud-est a Europei, 'acum toate privirile se îndreaptă către România pentru a vedea dacă ea se va alătura Washingtonului și partenerilor conduși din spate de acesta, astfel încât să devină ultima piesă de bază a noii Cortine de Fier ce coboară peste Europa', se arată în comentariul publicat de Sputnik News. 'Cea care completează noua Cortină de Fier americană este România, ea fiind văzută drept piesa de bază a strategiei navale a NATO în Marea Neagră', se insistă în analiza care, la fel ca în cazul Suediei și Poloniei, face trimiteri la istorie, evocând legăturile cu Republica Moldova.

Autorul articolului notează că, deși relațiile dintre România și Rusia sunt reci din cauza scutului antirachetă, deocamdată nu s-a produs 'niciun eveniment artificial' de natură să conducă la o criză între cele două țări, dar consideră că 'este foarte probabilă o provocare în Transnistria pentru ca acest lucru să se întâmple sau să transforme România într-un integrator din umbră al Republicii Moldova în NATO'.

Pentru Statele Unite, România este importantă pe plan strategic și datorită ieșirii la Marea Neagră, iar cum navele militare americane pot pătrunde doar în număr limitat în acest spațiu din cauza restricțiilor impuse de Convenția de la Montreux, Washingtonul dorește să consolideze capacitățile flotei române, conchide comentariul din Sputnik News. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că …

2 Un bărbat din Vatra Dornei a MURIT la spital, după ce jandarmii l-au ținut minute bune la pământ și i-au pulve…

3 VIDEO Ea este jandarmerița care mestecă gumă în timp ce gazează mortal un om!

4 VIDEO Firea declanșează RĂZBOIUL în PSD! ATACURI fără perdea la Dăncilă și slugoii din noua clică!

5 Îl va asculta cineva? Rareș Bogdan: Nimeni nu poate sta în fața unui candidat PNL-USR-PLUS la București sau în…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing