Să dăm, că nu dăm de la noi/Electorata2-amnistie pentru creditele ipotecare

Să dăm, că nu dăm de la noi/Electorata2-amnistie pentru creditele ipotecare

Socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu, a inițiat un proiect de lege conform căruia persoanele care au luat credite ipotecare și nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară. Pentru a putea beneficia de aceste facilități, debitorii trebuie să  facă dovada că imobilul  executat silit are destinație de locuință pentru familia sa, că nu deține alt imobil în acest scop și că nu realizează mai mult decât venitul minim garantat pe conomie pentru fiecare membru al familiei sale. Aceste condiții trebuie îndeplinite cumulativ.

Iniţiatorii motivează necesitatea adoptării acestui proiect prin faptul că legislația românească nu conține dispoziții de favorizare a debitorilor care au credite ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie sau de amânare a executării silite pentru o anumită perioadă de timp, prin care să i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic şi de a fi în măsură să achite ratele.

Amninistii pe bandă rulantă

Începând cu 2012, membrii PSD au propus mai multe amnistii fiscale pentru diferite categorii de persoane. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, anunța că o amnistie fiscală pentru persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizații pentru mame și care sunt obligate, „din cauza unor erori administrative”, să restituie bani, va fi aprobată în prima ședință de guvern de după vacanța executivului, pe 20 august.

Totodată, a fost votată o lege prin care cei care primesc pensii în contul muncii la CAP scapă de plata unor penalități, tot ca urmare a unor erori de calcul. În primăvara lui 2013, senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus o initiațivă legislativa care prevedea amnistia fiscală pentru bugetarii care au primit sporuri ilegale în 2011.

Cum au procedat alte state

Diverse măsuri de susținere a persoanelor care riscau să fie executate silit de bănci, în contul creditelor ipotecare restante, au fost implementate în multe țări. Spre exemplu, sud-coreenii au înființat Fondul Național al Fericirii, care rambursează, în anumite condiții, împrumuturile luate de populație de la bănci. Însă, debitorii nu scapă de plata datoriilor, ci vor achita în continuare ratele, până la stingerea creditelor. Numai că ei devin datori statului, care aplică dobânzi mai mici și acceptă perioade mai lungi de creditare comparativ cu băncile.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA