Scrisoare cǎtre bunicii mei și ai tǎi

Scrisoare cǎtre bunicii mei și ai tǎi

Ştiu că nu aveţi internet şi ştiu că mulţi dintre voi nici televizoare nu au. Ştiu că trăiţi greu şi că este frustrant că, după zeci de ani de muncă, acum trebuie să vă calculaţi banii de pâine. Ştiu că vă simţiţi nedreptăţiţi şi ştiu că aţi îndurat mai mult decât am îndurat noi vreodată. Şi da, înţeleg furia şi dezamăgirea pe care o aveţi vis a vis de generaţia noastră. Pentru că noi nu ştim şi voi ştiţi. Pentru că ne-am născut şi am trăit în puf faţă de voi, iar acum venim şi vă tratăm cu dispreţ. Pentru că noi nu am avut niciodată bătături în palme de la muncit pământul şi, spre deosebire de voi, educaţia nu a fost pentru noi o delicatesă, ci un drept natural.

Iar acum noi, ăştia crescuţi în puf şi unşi cu citate isteţe din Preda, Eliade şi Petrescu, venim şi vă spunem dispreţuitor: “vă vindeţi votul pe o sticlă de ulei şi un kg de zahăr”. Venim şi va învinovăţim pentru mizeria politică. Venim şi va învinovăţim că vă lăsaţi manipulaţi. Dar cine v-a explicat, vreodată, ce înseamnă manipulare?

O să vă explic eu acum. Pentru că am bunici. Şi am un respect imens pentru ei şi pentru tot ce au făcut. Pentru că aş sfâşia pe oricine ar îndrăzni să vină la bunicii mei şi să le spună că sunt nişte imbecili sau că vor să facă rău. Dacă un asemenea nefericit ar îndrăzni să facă asta, l-aş rupe în bucăţi. Cu mâinile goale.

Iar voi toţi sunteţi bunicii cuiva. Ai cuiva care vă iubeşte, pentru că iubirea faţă de bunici nu e o opţiune. Ne naştem cu ea şi pe măsură ce creştem ea se accentuează. Dar cei care vă iubesc, nepoţii voştri, trebuie să vă explice. Este crucial ca voi să înţelegeţi.

Bunico, te văd cum te încrunţi când începe tata să spună că generaţia voastră e de comunişti. Văd că te doare dispreţul unei etichete. Văd revolta din ochii tăi care nu se mai naşte complet pentru că eşti obosită. Şi te înţeleg. Vrei respectul care ţi se cuvine, după atâţia ani. Dar bunico, dacă vrei respectul ăsta, cum crezi că îl poţi primi de la un om care vrea să te cumpere? Cum te poate respecta un om care minte atât de mult încât nu se mai respecta nici pe sine? Spuneai că îţi doreşti un viitor luminos pentru mine. Dar, bunico, cum pot avea eu un viitor luminos când el este în pericol de a fi întunecat de umbra unei guvernări mincinoase şi putrede?

Bunico, manipularea înseamnă să faci oamenii să creadă că îţi pasă, când de fapt nu dai doi bani. Iar după ce te foloseşti de ei, îi arunci în pod, aşa cum aruncăm eu jucăriile de care mă plictiseam când eram mică. Nu te amăgi, nu îi pasă de tine. Mie îmi pasă de tine. Eu aş rupe în bucăţi pe oricine încearcă să îţi facă rău. Eu te-aş proteja cu preţul vieţii mele. Eu m-aş transforma în fiară dacă ceva te-ar ameninţa. Iar tu acum, viitorul meu îl decizi. Îmi poţi oferi o speranţă, sau mă poţi condamna, fără să îţi dai seama.

Nu mă condamna. Nu vota cu cela care, ca să mă aducă la nivelul lui de mizerie umană, îmi va tăia aripile. Îmi va pune căluş la gură şi va încerca să mă târască în mocirlă. Pentru că nici eu, nici alţii ca mine, nu îi suntem comozi. Ştii bine ce gura mare am şi ştii cât de vehementa sunt. Ştii că sunt însetată

de dreptate şi ştii că lupt cu tot ce am pentru lucrurile în care cred. Aşa că îţi dai seama că nu pot accepta ca preşedinte un om care înseamnă opusul a tot ceea ce sunt şi ce cred. Şi pentru că niciodată nu voi pleca capul în faţa unuia ca el, mi-l vor tăia. Nu-l ajută să facă asta. Lasă-mă să mă dezvolt şi să ajung să fiu cine trebuie să fiu, într-un mediu în care setea mea de dreptate, de frumos, de artă, de dezvoltare e potolită, nu înnăbuşita.

Bunicule, spuneai că oamenii nu mai sunt decenţi. Că vezi toate mizeriile la televizor şi că oamenii nu mai au bun simţ. Atunci, bunicule, nu-l îl vota pe cel care e cel mai indecent om de la televizor. Nu îl vota pe cel care te jigneşte cu minciuni, cu promisiuni false şi cu un zâmbet de elev prins că a copiat. Nu îl vota pe cel care e atât de arogant încât îşi imaginează că poate să îţi cumpere libertatea cu un cupon. Nu îl vota pe cel care e sigur că are votul tău în buzunar pentru că te-a minţit frumos. Nu îl vota pe cel care râde în sinea lui gândindu-se cât de uşor e să manipulezi oamenii în vârstă.

Bunicule, mai ţii minte acum 2 ani când te-au atacat doi golani pe stradă şi ţi-au învineţit ochiul? Când am aflat, i-am blestemat. Nu păţisei nimic, nu era ceva grav. Dar m-am gândit cum te-ai simţit când, în vârstă fiind şi luptând o viaţă întreagă, două javre au venit şi te-au bătut. M-am gândit cât amar ai strâns atunci. M-am gândit cât de umilit te-ai simţit. Şi am vrut să îi omor pentru că te-au făcut să te simţi aşa. Nu vreau să te mai simţi niciodată aşa. De aceea te rog să nu votezi cu cel care le e frate geamăn în minte şi în fapt.

Pentru că acest limbric al sferei politice, e fix golanul ăla care te-a atacat. E doar poleit puţin, dar în sinea lui, e aceeaşi javră. Nu îţi va învineţi ochiul fizic. Dar te vei simţi la fel de umilit şi amar când vei vedea că votul tău de încredere s-a dus către această javră. Îşi va lepăda poleiala şi vei afla în el fix pe golanul care te-a lovit atunci. Şi o va face din nou.

Aşa că bunico şi bunicule, mergeţi la vot. Şi nu îmi condamnaţi viitorul, votându-l pe Victor Ponta. Dacă votaţi, votaţi pentru ceea ce mi-aţi spus de multe ori că admiraţi: decenta şi respectul. Votaţi Klaus Iohannis.

Iar tu, care citeşti aceste rânduri, nu te grăbi să arunci cu noroi în bunicii mei şi ai tăi. Explică-le şi vor înţelege. Pentru că dorinţa lor ca ţie să îţi fie bine, e mai puternică decât orice manipulare electorală.

Maria Ruxandra Burcescu


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro