Șefa DNA, într-un TOP al celor mai INFLUENȚI europeni

Șefa DNA, într-un TOP al celor mai INFLUENȚI europeni

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost inclusă într-un top al celor mai influenți europeni, prin activitatea pe care o desfășoară, realizat de Politico și citat de Românialiberă.

Pe primul loc în rândul celor mai influenți europeni, se numără premierul ungar Viktor Orban, care este urmat de politiciana daneză Margrethe Vestger și scoțiana Nicola Sturgeon. 

Șefa DNA se află pe locul 21. Jurnaliștii de la Politico au inclus și o scurtă biografie a lui Kovesi, în care au notat: Prima femeie procuror-general, Laura Codruța Kovesi, avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcție, în 2006. Șapte ani mai târziu, a marcat o nouă premieră, când a fost numită în fruntea Direcției Naționale Anticorupție, o instituție creată să lupte cu corupția la nivel înalt, în anii în care România se pregătea pentru aderarea la Uniunea Europeană.În mandatul ei, au fost anchetați pentru corupție politicieni din toate partidele: fosta ministră Elena Udrea, fostul primar general al Bucureștiului Sorin Oprescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, care a fost arestat chiar în timpul mandatului lui Băsescu, precum și premierul de atunci, Victor Ponta.”

Șefa DNA a fost rugată de jurnaliști să răspundă la trei întrebări: 

- Sloganul tău pentru Europa: ”Mai multă educație, mai puțină corupție”. 
- Care este figura istorică pe care o admiri cel mai mult? ”Pe nimeni în mod deosebit. Admir oamenii care au reușit să realizeze ceva în viață, oamenii serioși, responsabili și profesioniști.”
- Care sunt cele trei lucruri de care nu te desparți niciodată? ”O carte, echipamentul sportiv și un telefon”. 

Redăm în continuare articolul realizat despre Laura Codruța Kovesi:

”Românii suspectează de mult timp că politicienii lor sunt corupți, dar investigațiile supervizate de ea au arătat amploarea fenomenului.În primele nouă luni din 2015, DNA a pus sub învinuire 14 foști sau actuali aleși, patru miniștri, pe Victor Ponta, premierul care a demisionat în noiembrie, și 10 primari. 

Fiică de procuror, Kovesi a absolvit Facultatea de Drept la începutul anilor 1990, primii ani ai României democratice. A încpeut să lucreze într-un mediu masculinizat, în care ”sistemul încuraja discriminarea de gen” în piața muncii, le-a spus jurnaliștilor Politico. Lucrurile s-au schimbat de atunci; discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar promovarea la locul de muncă se bazează pe alte criterii, a spus ea. 

Astăzi, mulți oameni obișnuiți se uită la Kovesi cu speranța că politica și societatea românească pot fi curățate de corupția profundă care a existat în țară de la căderea comunismului. 

Kovesi are și critici. Unele voci spun că face jocuri politice. Răspunsul ei este că DNA merge pe urmele tuturor oficialilor suspectați de corupție. ”În ultimii ani, politicieni de la toate partidele au fost cercetați, indiferent dacă partidul din care făceau parte se afla la putere sau în opoziție”. 90 la sută dintre ei au ajuns să fie condamnați, ceea ce, spune ea, arată că probele pe care sunt construite cazurile sunt solide, iar procedura este respectată. 

”Pentru ca lupta împotriva corupției să învingă, voința, determinarea și priceperea noastră nu sunt suficiente”, a afirmat Kovesi. ”Este vital ca independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA să rămână neschimbate”. 




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria