Site-ul BURSEI a PICAT/Piața scade cu 8 %. Nu mai vin CHINEZII, Ponta?

Site-ul BURSEI a PICAT/Piața scade cu 8 %. Nu mai vin CHINEZII, Ponta?

Deși Bursa românească este una pitică, nebăgată în seamă pe nicio piață importantă, Tsunami-ul chinezesc, care tinde să infecteze toate piețele mari ale lumii și să provoace o criză fără precedent, a lovit și la București. Din cauza traficului foarte ridicat, site-ul Bursei de Valori București (BVB) nu poate fi accesat, în timp ce piața a scăzut cu 8 %, urmând piețele externe din Europa, potrivit Mediafax. Pe acest fond nimeni nu-l întreabă pe Ponta ce se mai întâmplă cu miliardele chinezilor în fața cărora făcea plecăciuni ca țăranul.

 Scăderea de pe piețele mari din Europa s-a accentuat spre mijlocul zilei, întrucât contractele futures pentru indicii bursei din SUA au indicat un declin puternic al acestora în deschiderea ședinței de tranzacționare. 

Indicele BET Plus a coborât cu 7,9%, iar BET cu 8%. Indicele BET include cele mai lichide zece acțiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a ajuns la 82 de milioane de lei până la ora 15:00, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cât s-a înregistrat în medie pe parcursul unei ședințe întregi în acest an.

Dintre marile companii cotate pe BVB, Fondul Proprietatea (FP) se afla în declin cu aproape 10%, OMV Petrom (SNP) cu aproape 9%, Banca Transilvania (TLV) cu 8,7%, iar Electrica (EL) cu peste 5%.

Pe marile burse din Europa declinul s-a accelerat în contextul în care contractele futures pe principalii indici ai bursei din SUA indicau scăderi de 3,3% pentru Dow Jones, 2,9% pentru S&P 500 și 4,6% pentru Nasdaq.

Astfel, în Europa, bursa de la Londra a coborât cu 4,3%, cea din Franța cu 4,9%, iar cea de la Frankfurt cu 4,6%. În Europa Centrală, bursa de la Varșovia se afla în declin cu 4,8%, iar cea de la Budapesta cu 5,1%.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia