Situație EXPLOZIVĂ la Loterie! Guvernul MONITORIZEAZĂ!

Situație EXPLOZIVĂ la Loterie! Guvernul MONITORIZEAZĂ!

Ioan Dragoș Tudorache, seful Cancelariei premierului Dacian Ciolos va monitoriza si evalua situatia de la Loteria Romana. Mai exact, in urma unor sesizari, compania a intrat in atentia Cancelariei primului-ministru. In functie de evaluari, vor fi luate masuri. Deocamdata, Guvernul a aprobat un buget de venituri si cheltuieli rectificat. Comisarul.ro a atras atentia in mai multe randuri asupra neregulilor petrecute in cadrul Loteriei Romane, cu sprijinul fostului Guvern Ponta.

In luna octombrie, fostul Guvern a aprobat o Ordonanta de Urgenta privind transferul Companiei Nationale "Loteria Romana" de la Ministerul Finantelor la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Totodata, oficiul a trecut in directa coordonare a premierului. Este un act normativ controversat, mai ales ca ar incalca o recomandare a Comisiei Europene privind crearea unor autoritati independente in domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungand sa fie si reglementator, si jucator pe piata, ceea ce poate duce la conflict de interese. Ordonanta se afla in Parlament, fiind respinsa de Senat, prima camera decizionala.

Guvernul a publicat ordonanta in ciuda faptului ca Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca actul normativ nu corespunde recomandarii CE. In plus, o alta motivatie, anume ca Loteria a trebuit transferata din cauza scaderii veniturilor, este scandaloasa. Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca veniturile au scazut din cauza contractului cu Novomatic pentru videoloterie, incheiat in octombrie 2013 in urma unei sustineri puternice din partea premierului. Potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor ar fi aratat ca cifra de afaceri si automat a veniturilor si profitului ar fi inregistrat o scadere in mod conjuctural, in 2014, din cauza schimbarii contractului de exploatare a jocurilor de tip videoloterie. Astfel, sumele s-au reflectat in veniturile din exploatare, precum si in cifra de afaceri neta rezultand un grad de realizare a acesteia de 77,5% in 2014 fata de 2013. De asemenea, in 2014, veniturile din exploatare au scazut la 846,7 milioane de lei de la 1,92 miliarde de lei in 2013, iar profitul de la 202,7 milioane lei la 120,3 milioane lei.

Miercuri, Guvernul a rectificat bugetul pe 2015, majorand unele cheltuieli si reducand profitul. Profitul brut al Companiei se diminuează cu suma de 14,675 milioane lei, de la 116,778 milioane la 102,103 milioane, justificat de propunerea de majorare a cheltuielilor totale cu aceeași sumă. Veniturile in 2015 sunt estimate la 901 milioane de lei, cele din exploatare fiind de 896 milioane de lei.

Surse guvernamentale au declarat in toamna pentru HotNews.ro ca recomandarea Comisiei Europene din 14 iulie 2014 privind jocurile de noroc a fost de "crearea de autoritati independente" de reglementare in domeniul jocurilor de noroc, inclusiv a jocurilor loteristice, cele de care se ocupa in Romania chiar Loteria Romana. In aceste conditii, Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca textul ordonantei nu corespunde cu recomandarea, in conditiile in care un jucator de pe piata jocurilor de noroc este transferat chiar la reglementator. Mai mult, Oficiul a preluat Loteria Romana cu tot cu partenerii sai. Reamintim aici contractul de asociere in participatie pe o perioada de 15 ani cu o firma a grupului austriac Novomatic pentru exploatarea videoloteriei. Culmea este ca in motivatia actului normativ publicat in Monitorul Oficial se face trimitere la aceasta recomandare. Cu alte cuvinte, Guvernul stia de recomandare, a vorbit de ea chiar si in Ordonanta, insa a ignorat continutul ei.

In 2013, Loteria a schimbat contractul de credit-furnizor pentru videoloterie pe care il avea de zece ani cu grecii de la Intralot si Intracom, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu unul de asociere in participatie pe o perioada de 15 cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Culmea este ca acel contract cu grecii a fost considerat in permanenta pagubitor pentru Loteria Romana. Si nu doar pentru videoloterie au avut contract cu grecii, ci si pentru produsele loteristice 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acesta a expirat la sfarsitul lui 2013, insa a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015. De altfel, parteneriatul Loteriei cu grecii este in atentia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care a inceput in aprilie 2015 urmarirea penala pentru infractiunea de evaziune fiscala in valoare de peste 300 de milioane de lei, produsa in perioada 2009-2014.

Contractele de la Loteria Romana

Unul dintre sustinatorii contractului cu Novomatic a fost chiar fostul premier Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. In octombrie 2013 cand a fost incheiat contractul cu Novomatic, Victor Ponta spunea ca pentru Loteria Romana este o afacere foarte buna. "Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem", a declarat Ponta la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

Insa acele 75 de milioane de euro de care vorbea Ponta nici acum nu au intrat in conturile Loteriei Romane. Novo VLTech Solutions SRL sustine ca nu a virat banii pentru ca Loteria nu si-a indeplinit anumite conditii contractuale. Nu a pus la dispozitie locatii pentru amplasarea a 10.000 de terminale de videoloterie. Novo VLTech Solutions trebuie sa vina cu aparatele, iar Loteria Romana cu agentiile. Insa, Loteria nu si-a fi indeplinit partea din contract punand la dispozitie doar jumatate din locatii, motiv pentru care nu si-a primit cele 75 de milioane de euro, cat reprezenta venitul minim garantat.

Aici exista mari semne de intrebare in conditiile in care vechiul contract, cel cu grecii, prevedea ca pana la finalul contractului care a expirat in octombrie 2013, sa fie puse in functiune 10.000 de aparate. Novomatic nu avea nimic de facut decat sa inlocuiasca cele 10.000 de aparate ale grecilor cu altele. In plus, Loteria detinea in 2013 circa 2.000 de agentii, fiecare dintre acestea putand avand posibilitatea de a detine aparate de tip videoloterie.

Contractele Loteriei Romane, in atentia procurorilor DNA

Cu doua saptamani inainte sa fie aprobata Ordonanta de Urgenta privind transferul companiei, procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Potrivit unor surse HotNews.ro, ar fi cautat un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

Darius Valcov spunea in acel interviu acordat in martie HotNews.ro ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. "Exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an - in niciun caz nu se vorbea de 2014 - ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact", a spus fostul ministru al finantelor pentru HotNews.ro. Contractul a fost incheiat in perioada in care ministru al Finantelor era Daniel Chitoiu. Este important de mentionat acest aspect deoarece Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

Pana la acest contract, Loteria Romana a fost prinsa ani la rand intr-un alt contract controversat de credit-furnizor, prin care a platit doua firme grecesti, Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu firmele grecesti a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat in conditii total netransparente, cu Novomatic. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

O alta relatie contractuala aflata in atentia Corpului de Control al Ministerului Finantelor a fost cea cu acceasi firma greceasca Intralot, insa pentru sistemul Loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acest contract expira dupa 10 ani, la sfarsitul lui 2013. Insa, in loc sa fie semnat un alt contract, unul mai avantajos, sau sa exploateze singura acest sistem, Loteria Romana a tot semnat acte aditionale pentru prelungire. Insa, in baza acestor acte aditionale, Intralot nu facea altceva decat sa asigure mentenanta, in aceleasi conditii in care s-a asigurat achizitia sistemului. Astfel, in cursul anului 2014, Loteria Romana a virat in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar a platit intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. Pentru semnarea actelor aditionale, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu. Insa, prima decizie pentru prelungirea prin act aditional a fost luata in perioada mandatului fostului ministru Daniel Chitoiu.

La inceputul anului 2015, Ministerul Finantelor a decis sa nu mai fie incheiate noi acte aditionale. Pe de alta parte, Loteria Romana a decis ca pentru mentenanta sa fie incheiat un contract cu un subcontractor al Intralot. Insa, nu sunt cunoscute conditiile, cine este acel subcontractor si daca a existat vreun proces de selectie. Din 2003, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferente, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto. Foarte mult. Pentru mentenanta din 2014, tot atat a primit.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, după o dezvăluire din Comisarul.ro, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”