Sorin Roşca Stănescu s-a predat la Rahova

Sorin Roşca Stănescu s-a predat la Rahova

Sorin Roşca Stănescu s-a predat la penitenciarul Rahova. El a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Rompetrol.

Instanţa a dispus condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi tot doi ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Pedeapsa a fost sporită cu opt luni, Pantiş urmând să execute doi ani şi opt luni.

În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de Patriciu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii din dosarul Rompetrol condamnaţi la pedepse cu închisoarea urmând să fie încarceraţi.

Ce sentinte s-au mai dat in acest dosar

Alexandru Bucşă - şase ani de închisoare, cu executare
Petrică Grama - 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu executare
Iulian Florin Aldea - 5 ani de inchisoare, cu executare
Claudiu Simulescu - 4 ani de inchisoare, cu executare
Gabriela Anghelache - 3 de inchisoare cu suspendare
Elan Albu a fost achitată
De notat ca, in acest dosar, care a inceput in urma cu 8 ani, doua infractiuni de care sunt acuzati Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis s-au prescris.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ceruse, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş,Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii sustin ca, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

In rechizitoriul Parchetului, se arata ca Dinu Patriciu a transferat in mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, in suma de 85 de milioane USD, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucsa, Petrica Grama si John Hamilton Works in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Dinu Patriciu, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa