SUA, Olanda și Marea Britanie: Românii trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept

SUA, Olanda și Marea Britanie: Românii trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept

Reprezentanții diplomatici la București ai Statelor Unite, Marii Britanii și Olandei, au semnat, luni, un mesaj de încurajare a României cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei Împotriva Corupției, în care arată că România "are sisteme bine dezvoltate, legislație și instituții care servesc la sporirea transparenței, prevenirea și pedepsirea actelor de corupție", însă "sistemul se confruntă în continuare cu provocări considerabile".

Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, "provocările considerabile" despre care cei trei diplomați vorbesc în mesajul comun merg "de la atacuri în presă la adresa judecătorilor și procurorilor, până la legislație netransparentă care se schimbă frecvent fără consultarea părților interesate".

Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, apreciază că, în cei 25 de ani de democrație românească, s-au realizat "progrese semnificative, vizibile mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere și corecte, îmbunătățirea nivelului de trai, aderarea la UE și NATO".

Sursa citată precizează că "prin rata de participare la alegerile prezidențiale, de exemplu" românii și-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicați în viitorul politic al țării, dar "trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societății și pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege".

"Ei (românii — n.r.) știu că drumul înainte necesită implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administrației publice, al societății civile sau al sectorului privat, fie în chestiuni precum buna guvernare, independența sistemului judiciar sau responsabilitatea socială corporativă", se arată în comunicatul amintit.

Cei trei diplomați arată, însă, că inclusiv țările lor trebuie să facă mai mult în lupta împotriva corupției.

"România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda și Marea Britanie se confruntă și ele cu provocări, atât în sectorul public, cât și în cel privat: toate țările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupție. Însă cu fiecare nouă generație, țările noastre au făcut progrese în eliminarea corupției. Suntem încrezători că și România va face acest lucru și suntem pregătiți să ajutăm", adaugă sursa amintită.

De Ziua Internațională a Luptei Împotriva Corupției și la sărbătorirea a 25 de ani de democrație românească, SUA, Olanda și Marea Britanie îi îndeamnă pe toți cetățenii României, "fie ei tineri sau bătrâni", să se alăture cetățenilor celor trei țări în eliminarea corupției, "oriunde s-ar găsi ea".

Ziua internațională împotriva corupției, instituită de ONU în 2003, este celebrată de cetățenii din întreaga lume la 9 decembrie.

La 31 octombrie 2003, prin Rezoluția 58/4, Adunarea Generală a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și a desemnat ziua de 9 decembrie ca Ziua internațională împotriva corupției, pentru a crește gradul de conștientizare a rolului Convenției în combaterea și prevenirea acesteia. Convenția a intrat în vigoare în decembrie 2005.

România a semnat Convenția ONU împotriva Corupției la 9 decembrie 2003 și a ratificat-o la 2 noiembrie 2004.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...