Traian Băsescu cere UNIREA cu Basarabia: E pentru VIITOR. Cu cât un stat e mai mare, cu atât e mai important și are greutate mai mare

Traian Băsescu cere UNIREA cu Basarabia: E pentru VIITOR. Cu cât un stat e mai mare, cu atât e mai important și are greutate mai mare

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit marți, în cadrul celei de a XIII- a ediții a Universității de vară de la Izvorul Mureșului, județul Harghita, despre o posibilă unire a României cu Republica Moldova. Băsescu este de părere că "soluția de viitor pentru Republica Moldova e unirea cu România. E o soluție de viitor, de egal interes", însă "trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României".

"A încerca să ascundem realitățile istorice și geopolitice e o greșeală, iar o construcție de reunificare nu poate fi bazată decât pe realism. Acesta spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict înghețat", precizează fostul șef al statului.

"Mulți cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produse. E greșit! România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea dacă obiectivul va fi oficial declarat. Și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat e mai mare în Uniunea Europeană, cu atât e mai important și are greutate mai mare", subliniază Băsescu.

Fostul președinte a făcut referire și la faptul că există întrebări cu privire la costurile acestei unirii și a ținut să lămurească faptul că "aici nu e o problemă de bani, ci de viitorul României. Un viitor temeinic se poate baza și pe procesul de reunificare cu Republica Moldova".

Referitor al motivele pentru care subiectul reunificării ar trebui avut în discuție, Băsescu a spus că "interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare. Acum, Republica Moldova e frământată între două opțiuni - independenței și unirii cu România".

"Lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani. Azi, tineretul e unionist, iar cei care își aduc aminte istoria și sunt încă în viață sunt un catalizator al unirii. Intelectualitatea de la Chișinău e favorabilă unirii. Părerea mea e că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis posibilitatea reunificării celor două state românești. Frământările din regiune arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice. E cunoscut faptul că propaganda Moscovei e extrem de puternică la Chișinău".

Fostul șef al statului a precizat că "România a reușit să facă destul de puțin pentru a avea presă de limba română" la Chișinău, iar "informația în presa rusă vine distorsionată".

"Republica Moldova, datorită locului în care e așezată, nu poate fi neutră și în afara intereselor unor state din regiune - Federației Ruse, Ucraina, România. Niciun vecin nu garantează neutralitatea. Poate Marea Neagră. În opinia mea, Constituția trebuie modificată. Republica Moldova nu poate fi decât pro occidentală și orientarea e una necredibilă. Valorile UE sunt împărtășite și de blocul NATO. Dacă vrea să fie neutră, conform Constituției, ce se face cu capacitatea de apărare a UE care nu e neutră deloc? Avem niște fracturi de logică care ar trebui corectate în viitor", a transmis Traian Băsescu.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski