VIDEO Elena Udrea: L-am cunoscut pe Victor Ponta în tinereţe. Ca avocat, era bun doar să plimbe hârtii

VIDEO Elena Udrea: L-am cunoscut pe Victor Ponta în tinereţe. Ca avocat, era bun doar să plimbe hârtii

Elena Udrea , candidatul PMP în cursa prezidenţială, a explicat motivele pentru care a ales să candideze după ce partidul pe care îl conduce îl desemnase - cu doar câteva săptămâni în urmă - pe Cristian Diaconescu drept liderul care se va bate pentru fotoliul de la Cotroceni.

Elena Udrea a răspuns întrebărilor jurnaliştilor Adevărul Liviu Iolu şi Călin Nicolescu.

De asemenea, Elena Udrea a explicat şi cum se poziţionează în această luptă faţă de ceilalţi candidaţi ai dreptei precum Klaus Iohannis, Monica Macovei sau Călin Popescu Tăriceanu.

Redăm, în cele ce urmează, interviul de la Adevărul Live:

Voiam să întreb în primul rând, după ce ieri aţi fost nominalizată la Preşedinţie, ce s-a întâmplat cu domnul Diaconescu?

Eu l-am propus, partidul a făcut ce era firesc şi anume şi-a analizat potenţialul de a intra în turul II. Am constatat că nu este o suficientă notorietate. În urma acestei analize, care s-au adăugat şi sondaje, am constatat că cea mai buă opţiune est liderul PMP, adică eu.

Domnul Cristian Preda spunea că nu s-au îndeplinit procedurile statutare pentru alegerea dumneavoastră.

A fost absolut statutar. Domnul Preda are opinii divergente faţă de partid, probabil este un mod de a-şi face imagine. Ca lider al PMP, mă bucur că există opinii care sunt argumentate în interiorul. A fost un vot democratic, lucrurile sunt clare în acest moment.

Nu sunteţi supărată pe el, nu se pune problema unei măsuri împotriva domnului Preda?

Nu se pune problema şi am vorbit cu domnul Preda după şedinţă. Singura rugăminte este să nu facă rău partidului prin gesturile lui. Ar fi păcat să lovim în nişte oameni care fac parte din echipa PMP.

Eu am spus colegilor şi sunt surprinsă de lipsa de practică a democraţiei. Când eu le-am spus alegeţi-vă preşedintele organizaţiei şi alegeţi pe cine vreţi voi, au spus pe cine vreţi să punem? Ar fi fost ciudat să nu fie o opinie diferită.

Emil Boc a anunţat că vă susţine.

Îi mulţumesc domnului Boc, sunt onorată că merge alături de mine în această competiţie. La PDL există o altă diversitate de opinii. Doamna Macovei candidează şi dânsa deşi este membru al PDL, care are un alt candidat: Iohannis.

Susţinerea domnului Boc este certă, dar nu se ştie dacă domnul Băsescu vă susţine în cursa prezidenţială.Domnul Traian Băsescu a semnat pentru Cristian Diaconescu , deci, legal, nu ar putea semna pentru un alt candidat.

Legal se poate pentru că domnul Diaconescu nu mai este candidatul PMP. Trebuie să strângă alte semnături. Important este cui dă votul domnul preşedinte şi pe cine va susţine.

Eu îmi doresc să mă susţină pe mine. Electoratul care l-ar urma pe preşedinte sunt 15%. Ar fi nemaipomenit să obţin sprijinul preşedintelui, iar acest electorat să spună că sunt credibilă. Domnul preşedinte va decide pe care dintre candidaţii care se pretind de centru-dreapta îl va susţine. Inclusiv domnul Iohannis vorbeşte despre aceste lucruri. Sunt foarte mulţi care doresc electoratul preşedintelui, dar în acelaşi timp încearcă să se dezică de acesta. Poziţia lor este duplicitară, important este că preşedintele va susţine un candidat şi ne va spune în perioada următoare pe cine.

Să presupunem că donmul preşedinte vă acordă încrederea lui şi porniţi să clădiţi o candidatură de la cei 15%. Ce faceţi în plus faţă de aceşti 12%? Problema se pune să prindeţi turul al doilea. Potrivit sondajelor, domnul Ponta prinde turul doi în mod cert şi se pune problema cine vine din dreapta. Domnul Iohannis este mai bine plasat în sondaje decât candidatul PMP. Cu ce veniţi ca să-i luaţi faţa domnului Iohannis?

Nu tot electoratul se mută la mine. Evident că doar cu electoratul preşedintelui nu poţi câştiga alegerile, dar este esenţial. Orice candidat trebuie să aibă, pe lângă sprijinul preşedintelui, trebuie să vină el însuşi cu un bagaj electoral, să aducă voturi cu ce reprezintă el. Diferenţa dintre mine şi ceilalţi constă în ceea ce am făcut în funcţiile publice pe care le-am avut în acest stat.

Eu îi provoc pe Iohannis şi pe Ponta la o dezbatere publică, unde să spunem ce am făcut. În urma mea au rămas mii de proiecte, de canalizare, drumuri, ape, pârtii de schi, săli de sport, nu la fel de multe şi proaste ca domnul Năstase, fonduri europene aduse în România. Sunt lucruri concrete din care a rezultat o viaţă mai bună a oamenilor, locuri de muncă, o imagine mai frumoasă afară.

Gala Bute este unul dintre proiectele care...

...care nu are nicio problemă. Este un proiect de promovare aşa cum a fost concertul Lady Gaga sau competiţia de tenis a Simonei Halep. A fost un proiect de promovare a României care a reuşit să mai facă şi altceva în faţa a sute de milioane de telespectatori. A reuşit să răspundă unei aşteptări uriaşe care exista în România la acea vreme, ca marele campion de atunci, Lucian Bute, să vină să boxeze acasă.

Gala Bute a fost o competiţie sportivă, Ministerul Dezvoltării a găsit posibilitatea să promoveze România. Nu există nimic ilegal. Nu am nicio îndoială că nimeni nu a primit vreo şpagă.

Am fost fluierată pe bună dreptate pentru că oamenii nu erau acolo să vadă cum i se mulţumeşte unui politician. Faptul că am avut mai mult deficit de imagine, este obişnuit pentru mine. Dacă am făcut un drum şi sunt foarte multe drumuri care poartă numele de Udrea, drumul care duce la Babele. Elena Udrea a făcut. Nu spun că din cele 6.000 de proiecte nu sunt şi unele care nu erau cele mai bune. De 25 de ani sunt foarte puţini care au făcut ceva. Idei sunt nenumărate.

România are nevoie de oameni care să împingă ţara înainte. Că unele proiecte pot fi contestate, să mai facă şi altcineva măcar jumătate din ce am făcut eu.
Sunt în stare să fac de acum încolo.

Am înţeles că unul din atuurile cu care veniţi în faţa electoratului este ceea ce aţi făcut la minister. Dar alte atuuri? Spre exemplu, s-a lansat în dezbatere naţionalitatea, ortodoxia. Credeţi că genul poate fi exploatat? Că puteţi să vă catalizaţi un curent feminist? Ştiu că mai aveţi o contracandidată, pe doamna Macovei.

Categoric, da. Este foarte bine că sunt femei în competiţie. Şi domnul Iohannis vorbeşte despre stat de drept, şi domnul Ponta pentru că acesta este mesajul corect. Trebuie să ne uităm dacă şi au respectat aceste valori. Cred că este un avantaj că sunt femeie. Am demonstrat că societatea este pregătită să voteze femei.

A fi femeie în această competiţie este un avantaj, pentru că de prea mult timp se aşteaptă o dovadă: este societatea pregătită să voteze o femeie? Da, societatea este pregătită să voteze o femeie.

Societatea este pregătită şi în România. Am arătat în competiţiile de până acum. Am obţinut un număr foarte mare de voturi.Cred că o femeie poate câştiga o competiţie, avem femei- primar, femei-parlamentar.

Cred că sunt singura care îl poate învinge pe Victor Ponta. Înaintea mea era un candidat, cu intrarea mea în cursă se vorbeşte de ce revoluţie face Udrea. Le este frică pentru că nu este prima dată şi experienţele arată că pot câştiga această competiţie. Dreapta era puţin vizibilă, ştearsă, aproape că nu ştiai dacă au început campania electorală. Ca să mobilizezi electoratul, trebuie să fii prezent.

Era nevoie de o schimbare de ritm pentru a mobiliza electoratul de centru-dreapta. Intrarea mea va dinamiza această competiţie. Cred că ar ajuta dreapta. Chiar dacă am fi 10 candidaţi, în turul II va intra unul singur. Important este să-l învingă pe Victor Ponta.

Victor Ponta se lupta numai cu Traian Băsescu pentru că ceilalţi sunt slabi. Acum trebuie să se lupte şi cu Elena Udrea.

Vă mai bazaţi şi pe alţi foşti colegi din PDL? În turul II, marea problemă care s-a pus era, pe de o parte, dacă merge Iohannis, cum aduce la vot şi electoratul lui Băsescu. Pe de altă parte, dvs. cum aduceţi la vot electoratul PNL şi PDL? Altfel nu există şanse să îi luaţi faţa lui Ponta. Vă mai bazaţi pe alţi foşti colegi din PDL, cum vă închipuiţi că îi aduceţi pe liberali să vă voteze?

În turul II, oamenii nu mai au ales între ce şi-ar dori şi ce există, ci între doi candidaţi care au ajuns acolo. Atunci va fi mult mai simplu pentru că elctoratul nu are mai multe opţiuni. Acesta este un calcul pe care şi-l fac şi susţinătorii domnului Iohannis. Pentru a obţine sprijinul electoratului băsist, în perioada asta trebuie să aibă un regret pentru vara lui 2012, să-şi ceară scuze acestui electorat.Important este până la turul II. Cred că vor fi mulţi alţi colegi din PDL care vor prefera să mă susţină pe mine, şi nu pe Iohannis. Am fost alături de ei, nu am plecat că am avut un conflict cu membrii PDL, ci cu actuala conducere.

Am avut dreptate că drumul era greşit pe care mergea PDL-ul lui Vasile Blaga. Nu a avut niciun partid atâta succes cum a avut PDL cu Traian Băsescu. Plecarea mea de acolo nu are legătură cu oamenii de partid. Pe Iohannis nu-l cunosc, nu ştiu dacă să aibă încredere în el.

Domnul Iohannis a spus că nu ar semna un acord de coabitare cu premierul. Dvs. aţi semna un astfel de acord?

Nu aş semna, nu pentru că eu consider că trebuie să stau în conflict cu un premier. Victor Ponta nu mai are 60% în Parlament. Îl voi învinge pe Victor Ponta şi voi schimba Guvernul. Mai stai cu un Guvern care a adus recesiunea, creşte taxele şi impozitele. Schimbăm majoritatea în Parlament. Vedem atunci. Important este să pui un om care ştie să facă lucruri, să se înconjoare de oameni competenţi şi să recuperezi ce ai pierdut cu Victor Ponta.

La cine vă gândiţi să vă ajute în formarea majorităţii parlamentare?

Mă gândesc la parlamentari pur şi simplu. Parlamentarii îşi caută un loc în care să se simtă confortabil cu proiectul lor personal. Sunt de acord să se schimbe legea, dar legea există şi poate fi folosită în a schimba un Guvern.

Unii spun că între dvs. şi Victor Ponta ar fi de fapt o prietenie, pe baza faptului că Ponta a fost avocatul domnului Cocoş.

Nu a fost avocatul familei Cocoş, a fost avocatul soţului meu şi era un avocat prost. I-am spus soţului meu că, dacă voia un avocat bun, trebuia să mă angajeze pe mine. Aşa, ca să plimbe hârtiile, era bun. Nu am nimic de ascuns, îl cunosc pe Victor Ponta din tinereţe.

În 2012, când a fost cea mai grea bătălie, eu am avut cea mai grea luptă la Roman. Domnul Ponta a venit să se bată acolo cu Udrea. De ce nu te-ai dus la Timiş unde candida Vasile Blaga? Nu văd nicio critică, nicio luptă electorală, în schimb, au o problemă cu Elena Udrea.Domnul Iohannis ar acapara spaţiul public dacă s-ar lupta cu Victor Ponta. Să intre să se lupte cu Victor Ponta. La europarlamentare, Victor Ponta a folosit tunul la adresa mea. Pentru că am îndrăznit să sar cu paraşuta, m-a jignit şi m-a făcut paraşută.

Eu nu vreau o luptă de genul acesta. Nu te lupţi cu o femeie spunând astfel de mizerii. Şi de data aceasta va fi foarte grea pentru că miza va fi foarte mare. pe mine nu mă veţi auzi legându-mă de aspectul fizic al lui Victor Ponta, deşi i-am recomandat să facă sport.

Dânsul îşi trimitea un secretar de stat când era şedinţă de Guvern şi conducea un minister mic, Relaţia cu Parlamentul.

Liberalii sunt inamicii dvs. vechi. Înainte, când domnul Tăriceanu a decis să nu facă uniunea PNL-PDL, la câteva luni după primul mandat, drumurile s-au separat. PNL şi PDL au fost inamici. Dvs. trebuie să faceţi ceva ca să vă adresaţi electoratului respectiv.

Aest electorat liberal se împarte în două: nostalgicii USL, care s-au dus cu Tăriceanu, şi cei care nu sunt. Chiar dacă am avut conflicte, că noi am avut dreptate, nu am avut conflicte legate de valori şi de proiecte.

Există un public numeros care se uită la Antena 3. Are un public mare. Printre lucrurile care se petrec acolo vi se pun diverse întrebări retorice. Există un pasaj radio în care vocea unei femei care se pretinde admiratoarea Elenei Udrea eraţi dvs. sau nu?

Uneori se mai uită şi colegi de ai mei la Antena 3, care nu sunt susţinători ai lor. Eu nu mă uit niciodată, dar ei se uită să vadă ce se mai întâmplă pe acolo. Să-i lăsăm pe cei de la Antena 3 să găsească răspunsul.

Să vorbim despre gazele de şist şi proiectul Roşia Montană. Sunt două lucruri care au animat viaţa politică românească în ultimii doi ani.

De felul meu sunt mai degrabă ecologistă, dar înţeleg nevoia României de a se dezvolta economic. Strict legat de gazele de şist, m-am pronunţat împotriva exploatării prin fracturare.

Legat de explorare, nu ştiu să vă spun dacă există certitudini că mediul nu va fi afectat. Dar dacă există cea mai mică îndoială, sunt împotriva exploatării gazelor de şist.

E o diferenţă între explorare şi exploatare.

Eu am văzut studii care demonstrau că nu am avea nevoie să folosim aceste gaze, dar este bine să ştim dacă avem sau nu. Va trebui să vedem dacă există o metodă nepoluantă, este bine să ştim. Nu este bine să nu cunoşti care este potenţialul ţării tale.

România poate să crească economic prin turism. Resursele noastre sunt atât de diversificate, avem munte, mare. Trebuie o strategie care să însemne şi infrastructură. Poate turismul la Roşia Montană să suplinească aurul prin metoda de cianuare. Dacă există acest risc şi înţeleg că există, dacă oamnii au nevoie de o alternativă şi putem să le asigurăm locuri de muncă, cred că ar trebui să o facem.

Toată lumea s-a focalizat dacă va fi poluare sau nu acolo, dar nimeni nu s-a gândit la oamenii de acolo. Am vizitat acea zonă, este foarte frumoasă, dar săracă.

Am fi vrut să vă punem şi câteva întrebări legate de politică externă, dar iată că am ajuns la final.

Eu cred că a urma linia deschisă de preşedinte în politica externă este necesar. Sunt obiective simple pe care orice preşedinte trebuie să şi le asume. Ne trebuie o relaţie economică bună cu Rusia şi China, dar orientarea noastră trebuie să fie cea pe care a avut-o Traian Băsescu.


Elena Udrea, de vorbă cu jurnaliştii Adevărul Liviu Iolu (cu spatele) şi Călin Nicolescu FOTO David Muntean

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...