VIDEO/Votul din Italia, de cealaltă parte a porţilor / Un vot la Bologna in 14,5 secunde

VIDEO/Votul din Italia, de cealaltă parte a porţilor / Un vot la Bologna in 14,5 secunde

Duminică, în Italia, mii de români au stat la coadă in ploaie, frig şi vânt, pentru a putea vota. Am stat aproape opt ore cu alegătorii la Consulatul din via del Serafico la Roma. Poliţistii italieni au intervenit puţin după ora 16:30, închizând poarta principală, în timp un grup de oameni a încercat să avanseze către incinta clădirii. Au fost îmbrânceli, înghesuială şi câteva momente de tensiune puternică între forţele de ordine şi alegătorii din rând. În orele lungi de aşteptare oamenii, epuizaţi, au strigat lozinci, s-au înghesuit sub umbrele, au împărţit un sandviş, un covrig, o sticlă cu apă. Un fluviu de oameni gata să se reverse în orice moment dincolo de o poartă pe care e scris „secţia de votare”. Dar ce s-a întâmplat în spatele porţilor?

Vorbim de două din cele 51 de secţii de votare. Iată cum au povestit ziua de ieri doi dintre românii care au asistat la vot de partea cealaltă a porţii: Mihai Motfolea, membru în comisie la Roma, şi Sorin Nedelea, observator independent la Bologna.

VIDEO Vot in sectia din Consultaul din Roma

 

 Mihai Motfolea e originar din Roznov, de la Piatra Neamţ şi locuieşte la Civitavecchia, lângă Roma. În Italia este angajat ca şofer de tir. A fost în secţie la Consulatul de la Roma, ca reprezentant al unui partid care nu a avut candidaţi la marea finală de duminică. Spune că nu e înscris în niciun partid. După primul scrutin, din 2 noiembrie, când secţia de la Consulat a fost luată cu asalt de alegători, şi-a spus că nu ştie dacă rezistă la încă un tur. In cele din urmă a decis totuşi că „e o datorie să fie în comisie”.

„Prima şedinţă şi întâlnire cu membrii comisiei a fost cea de sâmbătă seară. Am luat în primire materialul de la BEC, buletinele, cele 7 ştampile, am controlat şi sigilat căile de acces, conform procedurii şi regulamentului”.

Sosirea la sectie: „Eu am ajuns la 5:45; la 6 am fost toţi prezenţi. Evolutia a fost cam aşa: la ora 6 veniseră 20 de persoane. La şapte - când am deschis - o sută de persoane. Apoi a urmat în flux continuu. Faţă de primul tur, au fost îmbunătăţiri. În secţie, am învăţat să fim mai organizaţi. La primul tur ne-am descurcat destul de greu, dar a fost bine în final; la al doilea am fost şi mai eficienţi. Oamenii au venit cu formularele completate, ne-a ajutat foarte mult. La intrarea în secţie a fost personal din MAE care a dat explicaţii în legătură cu completarea şi votul. Când ajungeau la noi, luam documentul, completam tabelul, dădeam ştampila şi buletinul de vot. Fiecare dintre noi am avut mereu un tabel şi un om în faţă. Cum terminam tabelul cu zece oameni, îl şi dădeam „şefului”, domnului consul Trifan, care centraliza şi numerota. Şi aşa minute, ore în şir”.

Momentul culminant a fost în jurul orei 16:30.

„Ploaia s-a inteţit iar oamenii au început să strige, să împingă la intrare. Revoltaţi, obosiţi, uzi, voiau să intre cât mai mulţi. Poliţia n-a mai făcut faţă. Atunci am fost nevoiţi să închidem accesul la secţie. Li s-a spus oamenilor să stea liniştiţi, că şi noi vrem să meargă bine totul, să voteze cât mai mulţi. Poliţia a intervenit pentru siguranţa comisiei şi a urnei”.

Rep: Deci secţia a fost închisă temporar. De ce?

„Ne-am oprit de la 16:35 la 17:05. Oamenii aveau bineînţeles dreptate, erau epuizaţi. Unii au început să împingă poarta principală. Printre ei am remarcat şi persoane cu comportament bizar. Ajungeau la capâtul rândului, nu intrau şi şi se aşezau din nou la coadă. Vociferând continuu. Atunci au împins puternic, s-a rupt cheia, iar poarta a rămas blocată. Poliţiştii au format două cordoane, pentru a permite accesul în grupuri mici de persoane pe cele două intrări secundare: două fluxuri de persoane, cele care intră şi cele care au votat”.

Rep: Cum au venit oamenii la vot?

„Mi-a fost milă pentru femeile mai în vârstă, când intrau, după ore de aşteptare, ne salutau cu acea politeţe de la ţară. Erau şi unii care se descurcau mult mai greu. Au intrat în cabina de vot şi stăteau câteva minute. În acel răstimp ar fi putut vota doi, trei oameni.

Totul devenise automat pentru mine. Am reuşit să mă împart: în timp ce o persoană era în cabină, completam tabelul cu datele următorului şi aşa mai departe. Unii veneau şi ne spuneau: cum e posibil să lucraţi doar cu două şampile, suntem cu sutele afară. Le arătam ştampilele şi îi rugam să le numere, nu ştiu cine a răspandit acel zvon”.

Rep: A urmat închiderea secţiei, la ora 21 locală.

„Au votat toţi cei care erau în acel moment în secţie”.

„Pentru numărătoare, si tot timpul, am lucrat la foc automat. Am terminat totul la 10:30 -11, când am trimis datele din procesul verbal. La ora 11:15, cineva a dus o pizza, pe care am împărţit-o acolo, între noi, cu toţii. La ora 1:15 luni dimineaţă ni s-a dat ok-ul că putem pleca acasă, datele au fost centralizate. Dacă mai stăteam câteva ore, aş fi atins 24, o zi întreagă”.

Rep: Cât a fost plătit pentru participarea în comisie?

„La primul tur, 37 de euro. Acum, 25 de euro. În mod obişnuit, câştig 70 - 80 de euro pe zi".

Rep: Dar ati venit in comisie. De ce?

„Nu am venit pentru bani. Am venit pentru o experienţă de viaţă, pentru comunitatea aceasta. Acum mă pregătesc să merg la muncă, vă salut!”

Sorin Nedea - Bologna

La secţia de la Bologna s-a aflat Sorin Nedea, originar din Ploieşti. E în Italia din 1994, lucrează la o clinică din localitate. A participat ca observator independent, acreditat de către Societatea Timişoara, o organizaţie non guvernamentală.

A hotărât să participe la vot ca observator răspunzând la apelul unuia din candidaţii din primul tur.

„Am făcut cerere, am primit acreditarea prin mail. Am participat la primul tur şi, bineînţeles, şi la al doilea”.

Iată ce povesteşte: „Am ajuns la secţie la ora 5, la ora 6:10 erau deja 200 de persoane. De la şapte punct până la 21 am lucrat în ritm alert. În comisie erau toţi membrii prezenţi. Eu m-am ocupat de îndrumat şi grupat oamenii la intrarea în secţie. Practic, pe o bună parte a zilei, am fost singur în faţa oamenilor care veneau constant să voteze, 500, o mie. Intrau doi câte doi la 30 de secunde, am calculat.

Spre deosebire de secţiile de la Roma, unde s-a putut forma o coadă în stradă, la Bologna rândul era întortocheat. Sala e mică, spaţiul nu îţi oferă multă libertate pentru a te organiza bine. Afară sunt clădiri cu piloni, nu se putea forma un şir unic”.

Rep: Au fost incidente, se simţea presiunea celor care voiau să voteze?

„Da, au fost unele incidente. Se strigau lozinci „Hoţii” „Ruşine”. Lumea era agitată. Era de ajuns ca unul să strige, începeau să strige toţi”.

Momentul cel mai tensionat a fost, pentru Sorin Nedea, între 14:00 - 15:00. „Eram singur acolo, în faţă. A fost mereu un echipaj de poliţie, dar ei au stat unde se termina coada. Am dat un telefon la carabinieri, să trimită pe cineva, când am simţit că se încing spiritele. Mi-au spus că, dacă lumea se limitează la lozinci, nu e problemă. Sunt alegerile noastre, intervin doar dacă se ajunge la acte de violenţă. La al treilea telefon, am îndreptat celularul spre mulţime şi au auzit strigătele. Le-am spus din nou să vină, chiar preventiv. Au trimis două echipaje. Nu a fost nevoie de intervenţia poliţiei, dar oamenii s-au mai calmat, uniforma a impus puţină linişte.

Cei din comisie au avut un singur scop: să voteze toţi. Au lucrat umăr la umăr, indiferent de partid. Consulul Şerbănescu a cerut, după ora 15, prelungirea orarului de vot. La ora 19:00 am trimis şi eu o solicitare. Ne-au spus că nu e posibil, aşa zice legea, trebuie să o respectăm”.

Rep: Un moment care va rămâne în memorie din ziua de ieri?

„Da, când am vrut să fac loc pentru o mamă cu un copil de patru luni în braţe, să voteze înainte. Mama s-a uitat spre un om de lângă ea, mai agitat, şi i-a spus: să voteze dumnealui, că pare foarte grăbit.

La căderea serii, oamenii credeau că nu vor putea vota cu toţii. Au fost voluntari dintre alegători careu au ajutat la fluidizarea traficului.

Cu câteva minute înainte de ora, 21.00 încă mai erau oameni la rând. Potrivit legii, puteau vota doar cei care erau în secţie. Eu, personal, nu am avut un ceas elvetian, atomic, care să-mi zică ora exactă. Am adunat oamenii, cu toţii, în sala mică a consulatului. Au stat înghesuiţi, dar au intrat cu toţii la vot”.

Rep: Cum au rezistat se putea respira?

„Da, e adevărat, respirau greu, dar au supravieţuit. Morţi, nu au votat - spune cu un ton de glumă. O sută cincezeci de persoane. A votat până şi ultimul care era în sală. Procesul s-a încheiat către ora 22.00. Am calculat cât a durat un vot la Bologna. 14.5 secunde”.

 VIDEO Romani in Roma, cerand sa fie lasati sa voteze

 

SURSA  HotNews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA