Viitorul lui Victor Ponta în Guvern: cele trei scenarii

Viitorul lui Victor Ponta în Guvern: cele trei scenarii

DNA a anuntat oficial ca a dispus efectuarea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru fapte savarsite in perioada cat a fost deputat, cat si in perioada in care ocupa functia de premier. Din acest moment exista trei scenarii pentru el: demisie, suspendarea din functie de catre presedinte sau pastrarea situatiei existente.

1. Demisia. Victor Ponta a avut declaratii contradictorii despre o situatie ipotetica in care procurorii ar incepe urmarirea penala in cazul sau. In 2 martie anul acesta a declarat la Antena 3 ca va demisiona: "Daca se face un dosar in care fata de mine se incepe urmarirea penala, nu am cum sa raman in functia de prim-ministru, sa stau in fiecare dimineata sa dau explicatii cum e cu dosarul." Pe de alta parte, premierul a spus de mai multe ori ca "politica se face in Parlament, nu la DNA" - ultima oara pe Facebook, cu o ora inainte de a ajunge la DNA

2. Presedintele Klaus Iohannis il suspenda din functie. Conform Articolului 109, alineatul 2 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei "poate" dispune suspendarea din functie a unui membru al Guvernului daca s-a cerut urmarirea penala pentru acesta. Or, DNA a inceput deja urmarirea penala pentru fapte savarsite cand era avocat si deputat: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor.

ARTICOLUL 109 din Constitutie (Răspunderea membrilor Guvernului)

(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.

3. Presedintele Klaus Iohannis nu il suspenda din functia de membru al Guvernului, Victor Ponta nu isi da demisia din functia de premier. Se pastreaza actualul status-quo, dar asupra premierului si Guvernului Romaniei va plana o suspiciune maxima, ale carei efecte politice nu pot fi cuantificate in acest moment.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”