Vintilă Mihăilescu: “Plagiatul lui Victor Ponta a fost perceput dramatic în mediul academic”

Vintilă Mihăilescu: “Plagiatul lui Victor Ponta a fost perceput dramatic în mediul academic”

Maşinăria de propagandă a PSD a îngropat, pe nesimţite una dintre cele mai mari ruşini ale lumii academice din România.

Într-un interviu acordat pentru gandul.info, antropologul Vintilă Mihăilescu, profesor la SNSPA, vorbeşte şi despre cazul plagiatului lui Victor Ponta. Vintilă consideră că scandalul a făcut a făcut mult rău în mediul academic. Iată pasajul din interviu referitor la această situaţie care a fost, uşor-uşor, scoasă din atenţia publică:

Gandul.info: Avem o mare problemă cu plagiatul în universităţi. În privinţa doctoratelor au fost atâtea scandaluri, celebre de acum. Avem o cultură a plagiatului/ a furăciunii? Cum vedeţi această problemă ca antropolog?

Vintilă Mihăilescu: (…) Încercările de fraudă au devenit mai frecvente pentru că şi tehnicile au devenit mai diverse, poţi să foloseşti internetul, telefonul. Dar există şi mijloace pentru a controla. Noi avem la facultate un sistem prin care să detectezi cazurile de plagiat. Problema este alta: se iau măsuri sau nu se iau măsuri asurpa cazurilor dovedite de plagiat. Şi asta este marea problemă.

Din acest punct de vedere, sub o formă sau alta, eu nu cred, subliniez nu cred, nu am dosare de la procuratură, dar nu cred că există un singur om politic care să-şi fi dat doctoratul în timpul mandatului şi care să-l fi făcut pe bune. Dintr-un motiv foarte simplu: nu are când. Deci sub o formă sau alta, toţi care au doctorat în timpul mandatului nu aveau când să-l facă pe bune. S-a întâmplat ceva? Nu s-a întâmplat ceva?

Gandul.info: Cazul de plagiat al lui Victor Ponta cum a fost perceput în mediul academic?

Vintilă Mihăilescu: Dramatic, a împărţit apele rău de tot. Şi dincolo de faptul politic, ţin cu Ponta sau nu ţin cu Ponta, aici lucrurile s-au acutizat şi a fost o furtună serioasă în mediul academic. A existat o conştientizare a acestui pericol.

Pe de altă parte, îmi pare rău s-o spun, este şi o mare ipocrizie, pentru că toţi care au lucrat în învăţământul superior ştiau că aceasta este o practică curentă de ani de zile, doar că tuturor ne-a convenit. Până la acest caz care a devenit celebru nimeni nu a intervenit.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

4 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

5 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!