ANALIZĂ Fabrica de bani Steaua: bilanţul singurului club din ţară care se autofinanţează. Câţi bani a produs

ANALIZĂ Fabrica de bani Steaua: bilanţul singurului club din ţară care se autofinanţează. Câţi bani a produs

Steaua a luat două titluri în ultimele două sezoane, va bifa a 11-a participare consecutivă în grupele unei competiţii europene, iar efectul acestor performanţe e reflectat în bilanţul financiar al clubului.

Într-un campionat sărăcit de criză şi cu din ce în ce mai puţini jucători de valoare, Steaua cumpără ieftin, vinde scump şi produce bani. Dacă alte cluburi, precum Astra, „trăiesc“ datorită omului cu bani, Ioan Niculae în cazul giurgiuvenilor, în Ghencea noţiunea de autofinanţare e o realitate şi funcţionează perfect. Drept urmare, în ultimii ani, Gigi Becali nu numai că n-a mai investit din propriul buzunar în echipă, dar a ajuns să şi ia din sumele produse de club pentru a amortiza investiţiile sale în Steaua, în primii săi ani în fotbal.

Acum, când perioada de transferuri se apropie de final, o analiză „Weekend Adevărul“ arată rezultatele formidabile obţinute de formaţia din Ghencea în ultimele două sezoane. Şi, atenţie: vorbim doar despre raportul de venituri – cheltuieli de pe urma transferurilor, fără a pune la socoteală primele luate de UEFA, încasările din vânzarea biletelor şi banii viraţi de LPF în conturile clubului din drepturile de televizare.

Cele mai bune afaceri, cu Pandurii

Activitatea Stelei în perioada mercato dovedeşte că bucureştenii nu vând mulţi jucători, însă atunci când se despart de un titular de bază o fac doar pentru o sumă consistentă. În ultimele două stagiuni, formaţia din Ghencea a vândut cinci fotbalişti, dar a încasat 24.300.000 de euro!

Două dintre aceste mutări au fost istorice: Chiricheş şi Gardoş au devenit cei mai scumpi jucători vânduţi în istoria Stelei, depăşind nume precum Hagi, Ilie Dumitrescu sau Rădoi.

Dacă putem conveni că Steaua creşte cota unui fotbalist, mai ales prin evoluţia constantă a echipei în cupele europene, atunci mai merită subliniat un aspect. În ultimii ani, campioana a făcut cele mai bune afaceri cu Pandurii Târgu Jiu. Bucureştenii au cumpărat de la gorjeni de 2.350.000 de euro, iar jucătorii respectivi (Pintilii şi Chiricheş) au fost vânduţi, ulterior, pe 13.000.000 de euro. Profit Steaua: 10.650.000 de euro!

„Ţepe“ cu Nikolici şi Tătăruşanu

Steaua a obţinut sume importante din vânzări, însă a luat şi multe „ţepe“. Faptul că, în ultimele două sezoane, 12 jucători au părăsit clubul liberi de contract e un indiciu în acest sens. Dintre aceştia, cea mai mare pierdere a însemnat transferul lui Tătăruşanu la Fiorentina. Astfel, un goalkeeper pentru care bucureştenii au achitat Bistriţei 1.600.000 de euro în iulie 2009 nu le-a adus niciun cent la plecare.

Tocmai de aceea, în singura sa zi liberă în ultimul an şi jumătate, patronul Stelei a ţinut să-l taxeze pe portarul de 28 de ani. „Cu Tătăruşanu nu o să mă văd şi nu-l mai iubesc“, a spus, scurt, Gigi Becali. Internaţionalul român a refuzat să semneze un nou contract cu Steaua pentru a se răzbuna pe faptul că, după venirea sa în Ghencea, Becali i-a micşorat salariul, invocând criza financiară.

O altă afacere proastă făcută de campioană a reprezentat aducerea lui Stefan Nikolici de la Poli Timişoara pentru 800.000 de euro. Vârful muntenegran a dat şapte goluri în Ghencea, a stat mai mult accidentat şi prin cluburi de noapte, iar într-un final a plecat gratis în Coreea de Sud, la Incheon United.

Top 5 vânzări din istoria Stelei

Nume Destinaţie Sumă

Chiricheş Tottenham 10.400.000

Gardoş Southampton 7.500.000

Rădoi Al-Hilal 6.000.000

Stancu Galatasaray 5.500.000

Hagi Barcelona 4.500.000

*sumele sunt exprimate în euro

7.335.000

de euro a fost profitul Stelei de pe urma plecării lui Gardoş. Fundaşul a fost adus de la Chiajna, în 2010-2011, pentru 165.000 de euro.

Rusescu, înapoi la Steaua?

Fostul golgheter al Ligii I se numără printre jucătorii care au adus un profit important în Ghencea. Achiziţionat pentru 220.000 de euro de la Unirea Urziceni, Rusescu a fost vândut la Sevilla pentru 2.400.000 de euro. Cum mutarea s-a făcut peste capul antrenorului Unai Emery, acesta nu i-a dat nicio şansă vârfului de 26 de ani. Împrumutat la Braga în sezonul trecut, Rusescu poate reveni acum în Ghencea, sub forma de împrumut, după cum a anunţat presa spaniolă. Condiţia? Steaua să plătească cea mai mare parte din salariul jucătorului: 450.000 de euro pe sezon.

„Tănase, nicio ofertă“

Preşedintele Valeriu Argăseală a negat zvonul potrivit căruia Cristi Tănase n-a jucat cu Ludogoreţ, întrucât urmează să plece în zona Golfului Persic. „Nu există nici 1% adevăr în această poveste. N-avem nicio ofertă pentru niciun jucător. Tănase a fost accidentat şi are şanse de 60% - 70% să fie refăcut până la retur“, a declarat Argăseală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...