Atletism: AMA a suspendat Agenția antidoping din Rusia și a chemat la ordine Franța

Atletism: AMA a suspendat Agenția antidoping din Rusia și a chemat la ordine Franța

Agenția Mondială Antidoping (AMA) a declarat neconformă și a suspendat Agenția antidoping din Rusia (RUSADA), în urma imensului scandal legat de "dopajul organizat" din atletismul rus, lansând totodată un apel la ordine Franței, a cărei legislație nu este încă în conformitate cu Codul mondial antidoping, informează AFP.

Consiliul de conducere al AMA, reunit la Colorado Springs (SUA), a decis în unanimitate suspendarea RUSADA, o decizie așteptată după raportul comisiei independente care a evidențiat faptul că agenția rusă antidoping a ajutat la disimularea unor cazuri pozitive în care erau implicați atleți ruși.

Săptămâna trecută, Federația internațională de atletism (IAAF) a decis să suspende Rusia din toate competițiile internaționale, atleții ruși riscând să rateze participarea la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio.

Înaintea anunțului AMA, Comitetul olimpic rus a anunțat înființarea unui comitet ad-hoc însărcinat să facă ordine în cadrul Federației ruse de atletism.

Agenția Mondială Antidoping a indicat, totodată, că "RUSADA și-a exprimat totala disponibilitate de a lucra împreună cu AMA pentru a rezolva deficiențelor din legislația antidoping, pe care le-a recunoscut".

Anterior, americanul Edwin Moses, dublul campion olimpic la 400 m garduri și membru al consiliului AMA, și-a exprimat speranța că atletismul rus va fi pur și simplu privat de Jocurile Olimpice 2016.

În afara Rusiei, Andorra, Israel, Argentina, Bolivia și Ucraina au fost declarate "neconforme" cu Codul mondial antidoping.

Șase țări, între care și Franța, au fost plasate sub supraveghere și au la dispoziție până la 18 martie 2016 pentru a se conforma legislației mondiale antidoping.

Franța, care va organiza Campionatul Mondial de fotbal din anul 2016 și candidează la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, a întârzâiat să-și pună legislația în conformitate cu Codul mondial antidoping, intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Procesul legislativ pentru alinierea legislației franceze la regulamentele internaționale este în curs și urmează să prevadă, așa cum se stipulează în Codul mondial, posibilitatea de a efectua controale antidoping în cursul nopții, între orele 23,00 și 06,00 dimineața. O ordonanță de transcriere în legea franceză a fost prezentată și semnată la Consiliul de Miniștri din 30 septembrie, lipsind acum doar decretele de aplicare pentru ca ea să fie efectivă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...