Federația Română de Șah a împlinit 90 de ani de existență

Federația Română de Șah a împlinit 90 de ani de existență

Federația Română de Șah a împlinit 90 de ani de existență, potrivit unui comunicat, care precizează că în luna ianuarie 1925 a avut loc ședința oficială de constituire a FRȘ.

Ideea înființării federației se lansase în luna decembrie 1924, menționează sursa amintită.

Primele cercuri de șah care au răspuns la apelul de formare a Federației au fost ''Camera de comerț'', ''Matei Basarab'', ''Caissa'', ''Vulcan'', ''Unirea'', toate din București, și cercurile din Galați, Iași, Timișoara, Constanța, Botoșani, Câmpulung și Chișinău. În total s-au primit 12 adeziuni, număr considerat suficient pentru ca la 4 ianuarie 1925 să aibă loc ședința oficială de constituire a FRȘ.

Consiliul provizoriu de conducere l-a avut ca președinte pe farmacistul Adam Hențiescu, iar vicepreședinți au fost aleși toți conducătorii cercurilor afiliate, dintre care se numărau Mihail Sadoveanu (Iași), P. Xantopol (Constanța), George Mayer (Timișoara), Alexandru Rugină (Botoșani), Toma Aburel (Galați), Victor Muntean (Sibiu), Ion Gudju (București), I. Margulis (Chișinău).

În ''Gazeta Sporturilor'' din ianuarie 1925 se puteau citi următoarele rânduri, care sintetizează idealul celor ce au luptat pentru crearea federației: Astăzi există o ''federație română'' cu un comitet central, format din cei mai autorizați șahiști și cari vor fi îndreptățiți a vorbi și hotărî în numele mișcării șahiste din România. Cercurile sau șahiștii cari n-au răspuns pînă acum, fie că au întîrziat, fie că n-au avut cunoștință de apelul ce am făcut, vor putea cere înscrierea, la baza federațiunii fiind înscris principiul: ''Egalitate complectă pentru toți membrii.''

După ce actul de constituire al FR de Șah a fost oficializat la data de 14 martie 1926, prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară, a fost ales un Comitet Director prezidat de Mihail Sadoveanu, care a devenit președintele Federației.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro