Începe campionatul Angliei. Bătălie dură în Premier League: cinci echipe se luptă pentru coroană în noul sezon

Începe campionatul Angliei. Bătălie dură în Premier League: cinci echipe se luptă pentru coroană în noul sezon

La o lună de la finalul Mondialului, cel mai urmărit campionat de fotbal din lume se pregăteşte de start. Din 7,2 miliarde de oameni, 4,7 urmăresc Premier League. Asta pentru că 80 de televiziuni transmit spectacolul în 212 ţări, printre care şi România. În plus, sunt şi trei conaţionali prezenţi la startul celei de-a 23-a ediţii a Premier League, formatul şi denumirea sub care s-a reorganizat prima ligă engleză din 1992.

Sezonul trecut i-am văzut, destul de rar, pe Vlad Chiricheş (Tottenham), Costel Pantilimon (Manchester City) şi pe Răzvan Raţ (West Ham). Fundaşul român nu s-a integrat la echipa londoneză, în iarnă a plecat în Spania, iar acum a ajuns în Grecia, la PAOK. Goalkeeperul a schimbat locaţia, a „urcat“ puţin în nordul Angliei şi a coborât mult în clasament, în vreme ce Chiricheş se zbate în ape tulburi la Tottenham. În acelaşi campionat a sosit şi Florin Gardoş, care va îmbrăca tricoul lui Southampton.

După trei ani la City, Costel Pantilimon s-a convins că e cazul să schimbe aerul din Manchester cu cel din Sunderland. Şi că e infinit mai uşor să te baţi pentru postul de titular cu italianul Vito Mannone (26 de ani), decât cu Joe Hart, portarul naţionalei Angliei. Aşa că a plecat gratis de la City (care nu i-a mai prelungit înţelegerea), şi unde a fost, în general, folosit doar în competiţiile de tip cupă, cu doar şapte prezenţe în campionat (primele şi singurele în trei ani), chiar sezonul trecut. Unde? La 168 de km spre nord-est, la o echipă care a încheiat pe locul 14, la doar cinci puncte de linia retrogradării.

„A fost important să aleg un club cu ambiţii şi cu un tehnician care are o mare dorinţă de a duce echipa înainte. După ce am discutat cu antrenorul, am ştiut că am ales bine“, a declarat Panti, la prezentarea oficială. Deocamdată, uruguayanul Gustavo Poyet, fostul coechipier al lui Dan Petrescu la Chelsea, nu s-a decis cine va apăra buturile „Pisicilor Negre“, atât Pantilimon cât şi Mannone fiind folosiţi, alternativ, în meciurile amicale din presezon. O alegere dificilă, sezonul trecut goalkeeperul italian fiind desemnat „jucătorul anului“ la Sunderland.

Maestrul Van Gaal şi „ucenicul“ Mourinho

Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal şi Liverpool sunt, în ordine, preferatele bookmakerilor la câştigarea campionatului. Cele mai mari şanse le au însă doar primele două, în viziunea caselor de pariuri. După un prim sezon de readaptare pe „Stamford Bridge“ şi la Premier League, în care „albaştrii“ au încheiat pe trei, la patru puncte de City, specialiştii merg pe mâna lui Jose Mourinho. Mai ales că portughezul şi-a întărit echipa, cu experimentaţii Fabregas şi Felipe Luis, şi şi-a acoperit şi singurul punct slab, atacantul de careu, prin transferul lui Diego Costa. Campioana City a mutat mai ales în defensivă (fundaşii Sagna, ex-Arsenal, şi Mangala, de la Porto, plus portarul Caballero, rezervă pentru Hart), iar Pellegrini are şi el acum în spate un sezon în Premier League, în care City a câştigat titlul, chiar dacă nu l-a meritat.

Mai mult decât orice alt transfer, atracţia verii în Premier League a fost însă sosirea lui Van Gaal pe banca lui Manchester United. Iar aşteptările sunt mari pentru tehnicianul care l-a avut sub aripă, la Barcelona, pe Mourinho, mai ales după turneul senzaţional reuşit cu naţionala Olandei la Mondialul din Brazilia (locul 3). Dezavantajul olandezului e că are de reconstruit echipa, o misiune dificilă, în care succesul nu vine pe termen scurt, avantajul că dezastrul numit David Moyes are şi un aspect pozitiv pentru United, în acest sezon: „diavolii“ nu joacă în Europa şi se pot concentra pe campionat.

Cel mai bun exemplu este chiar prestaţia lui Liverpool, în anul trecut, când „cormoranii" n-au jucat în cupe şi au fost la un pas (greşit, al lui Gerrard) de titlu. Acum, Liverpool va avea de gestionat revenirea în grupele Ligii Campionilor, motiv pentru care, în ciuda transferurilor masive (98 de milioane de euro, cinci peste Chelsea), bookmakerii o consideră doar a cincea favorită, imediat după Arsenal, mai ales că şi-a pierdut şi golgheterul, pe uruguayanul Luis Suarez.

Din sezonul trecut, Arsene Wenger a început să intre şi el puternic pe piaţa transferurilor, cu sume importante pe jucători experimentaţi, l-a adus acum în avanposturi pe Alexis Sanchez, are o echipă echilibrată, pe posturi, dar e totuşi un outsider. N-a câştigat titlul în sezonul în care retragerea lui Sir Alex a creat un vid masiv de putere, o greu de crezut că o va face în acest an, când Mourinho a luat mai bine pulsul lui Chelsea şi cu Van Gaal debarcat la Manchester.

Cele mai scumpe transferuri în această vară:

Jucător De la La Sumă (mil. euro)
Eliaquim Mangala Porto Manchester City 40
Diego Costa Atletico Chelsea 38
Alexis Sanchez Barcelona Arsenal 37,8
Luke Shaw Southampton Man.United 37,5
Ander Herrera Ath.Bilbao Man.United 36

Clasamentul echipelor cu cele mai multe titluri câştigate în Premier League:

Echipă Nr. campionate
Manchester United 20
Liverpool 18
Arsenal 13
Everton 9
Aston Villa 7
Sunderland 6
Chelsea 4
Manchester City 4
Newcastle United 4
Sheffield Wednesday 4

Programul primei etape:

Sâmbătă, 16 august
Man.United - Swansea 14.45, DolceSport 2
Leicester- Everton 17.00
QPR - Hull 17.00
Stoke - Aston Villa 17.00
West Brom - Sunderland 17.00
West Ham - Tottenham 17.00
Arsenal - Crystal Palace 19.30, Eurosport

Duminică, 17 august
Liverpool - Southampton 15.30, DolceSport 1
Newcastle - Manchester City 18.00, Eurosport

Luni, 18 august
Burnley - Chelsea 22.00, Eurosport

Chelsea
Courtouis (Cech) – Ivanovici, Cahill, Terry, Azpilicueta (Felipe Luis) – Fabregas, Ramires, Oscar, Hazard - Diego Costa, Schurrle (Drogba)
Antrenor: Jose Mourinho

Manchester City
Hart – Sagna (Zabaleta), Mangala, Kompany, Kolarov – Navas, Fernandinho, Yaya Toure, Nasri (David Silva) – Dzeko (Jovetici), Aguerro
Antrenor: Manuel Pellegrini

Manchester United
De Gea – Rafael, Jones, Evans, Shaw -Valencia, Fletcher (Herrera), Mata (Januzaj) - Wellbeck, Van Persie, Rooney
Antrenor: Louis Van Gaal

Liverpool
Mignolet – Manquillo, Skrtel (Sakho), Lovren, Johnson (Coates) - Henderson (Can), Gerarrd, Coutinho - Sterling, Lambert, Sturridge
Antrenor: Brendan Rodgers

Arsenal
Ospina – Debuchy, Mertesacker, Koscielny, Monreal– Arteta (Wilshere), Ramsey, Ozil, Walcott (Cazorla) – Giroud (Sanogo), Alexis Sanchez
Antrenor: Arsene Wenger

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...