Lecţie de management: Olăroiu a transformat o situaţie critică într-un succes, care i-a fascinat şi pe englezi

Lecţie de management: Olăroiu a transformat o situaţie critică într-un succes, care i-a fascinat şi pe englezi

Şefii lui Al-Ahli s-au zbătut enorm, vara trecută, ca să obţină semnătura lui Cosmin Olăroiu. Ca să-şi atingă obiectivul, arabii i-au oferit lui Oli un salariu colosal, de cinci milioane de euro pe sezon, făcându-l al 8-lea cel mai bine plătit antrenor din lume la nivel de cluburi!

„Transferul“ lui Oli la Al-Ahli, de la marea rivală Al-Ain, i-a pus pe jar pe oficialii clubului cu care românul a luat două titluri consecutive. Din acel moment, cei de la Al-Ain şi-au propus să-l distrugă pe tehnicianul de 44 de ani. Mai întâi, i-au cerut despăgubiri de cinci milioane de euro, pe motiv că şi-ar fi reziliat contractul unilateral. Apoi, au solicitat expulzarea românului din Emirate la o instanţă civilă. Pentru ca, într-un final, folosindu-se de influenţa lor la Federaţia de Fotbal din Emirate, să obţină suspendarea lui Oli pentru şase luni.

La 19 martie, această decizie a fost anulată de Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne. Totuşi, până să sosească verdictul din Elveţia, Olăroiu a petrecut jumătate din această stagiune, conducându-şi echipa din tribune.

45% pe bancă, 55% în tribune

Mai precis, în doar 10 din cele 22 de etape disputate în campionat până acum, Oli şi-a ghidat elevii de pe margine. În rest, a stat printre spectatori, transmiţându-şi ordinele tactice către jucători prin intermediul secunzilor săi, Cătălin Necula şi Fabio Cannavaro.

În ciuda acestui handicap, Oli a reuşit să rezolve lupta pentru titlu cu patru runde înainte de terminarea campionatului. Duminică seară, Al-Ahli a spulberat Al-Jazira, formaţie pregătită de Walter Zenga, scor 3-1. Rezultatul a dus trupa lui Oli la 12 puncte de locul 2, ocupat de Al-Shabab. De acum, chiar dacă Al-Ahli pierde tot până la final, iar Al-Shabab bate tot, rivala din Dubai nu poate decât egala liderul la puncte. Cum acest scenariu e, oricum, unul SF, Al-Ahli e virtual campioană şi poate celebra primul titlu, după o aşteptare de cinci ani, joi, în meciul de pe teren propriu cu Al-Wasl.

„Sport 360“: „Îşi merită salariul colosal“

Faptul că Olăroiu a câştigat campionatul cu Al-Ahli, într-un sezon în care a stat mai mult în tribune, i-a impresionat pe ziariştii din Emirate. Publicaţia „Sport 360“, care apare în limba engleză, i-a dedicat un editorial românului.

„Nici măcar cel mai bun antrenor din lume n-ar putea ghida cu succes o echipă de pe margine, în timpul meciului, dacă echipa respectivă n-a fost bine antrenată în săptămâna dinaintea jocului. Şi, din acest punct de vedere, Cosmin Olăroiu îşi justifică din plin salariul colosal. Rivalii au sărit de bucurie, atunci când Olăroiu a fost suspendat. Din păcate pentru ei, românul îşi face cea mai bună treabă pe terenul de antrenament, nu stând pe bancă“, a remarcat jurnalistul Kenny Laurie.

Poate avea un sezon istoric

Şicanele fostei sale echipe au făcut ca acest sezon să fie cel mai greu din cariera lui Olăroiu. Paradoxal, stagiunea 2013-2014 poate deveni şi cea mai bună din cariera lui Oli. Până acum, el are două trofee, Supercupa Emiratelor şi titlul, însă poate adăuga şi două cupe la ele.

Al-Ahli s-a calificat deja în finala Cupei Emiratelor (19 aprilie) şi în finala Cupei Preşedintelui (18 mai). Dacă va câştiga doar una dintre cele două finale, atunci, în mod oficial, acest sezon va deveni cel mai reuşit din cariera lui Olăroiu. Până acum, el a cucerit maximum două trofee într-o stagiune.

2

meciuri a pierdut Al-Ahli în cele 22 de etape de până acum, dintre care unul la masa verde, din cauza folosirii unui jucător suspendat. Partida fusese câştigată pe teren.

La Steaua a luat o cupă stând în tribune

Nu e pentru prima dată când Olăroiu cucereşte un trofeu, fără să stea pe bancă la meciuri. În sezonul 2010-2011, el a revenit la Steaua pentru două luni. În această perioadă, Oli a condus antrenamentele zilnice, însă la meciuri a stat în tribune, lăsând echipa pe mâna secunzilor săi. Rezultatul? Steaua a câştigat Cupa României, învingând Dinamo în finală.

Primeşte analiza meciului în timp real

Până la suspendarea lui Olăroiu, unul dintre secunzii săi, Gabriel Caramarin, urmărea toate meciurile din tribune, alături de un englez, Chris Loxston, de la firma Prozone. După ce Oli a pierdut dreptul de a sta pe bancă, el li s-a alăturat celor doi. Înainte de primul fluier al unui joc, Loxston montează o cameră în tribune, o conectează la calculator şi, cu ajutorul imaginilor, le oferă antrenorilor toate datele despre meci şi despre evoluţia fiecărui fotbalist în parte. Acest sistem nu există în Liga I, deşi e folosit la marile grupări din Occident. Clubul Al-Ahli a plătit în jur de 23.000 de lire sterline pentru această tehnologie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...