Patricia Țig, învinsă în finala turneului WTA de la Baku

Patricia Țig, învinsă în finala turneului WTA de la Baku

Jucătoarea română de tenis Patricia Maria Țig a fost învinsă de rusoaica Margarita Gasparian, cu 6-3, 5-7, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Baku (Azerbaidjan), dotat cu premii totale de 226.750 dolari. Țig (21 ani), la cea mai mare performanță a carierei, a cedat exact după două ore și jumătate de joc.

Patricia (154 WTA) a venit din calificări, trecând în faza preliminară de Oksana Kalașnikova (Georgia), cu 6-1, 6-3, iar pe tabloul principal de Olga Ianciuk (Ucraina), cu 6-4, 6-2, în primul tur, de Olga Savciuk (Ucraina), cu 7-5, 6-4, în optimi, de Donna Vekic (Croația), cu 6-3, 6-2, în sferturi, și de Anastasia Pavliucenkova (Rusia), principala favorită, cu 6-3, 6-2, în semifinale.

În finală, debutul a fost echilibrat, dar Gasparian (20 ani), locul 112 în ierarhia WTA, s-a desprins după ce a reușit un prim break la scorul de 3-2 în favoarea sa, iar apoi și-a adjudecat primul set cu 6-3.

În setul al doilea, cele două jucătoare au mers cap la cap până la 3-3, Gasparian a făcut apoi break (3-4), dar Țig a replicat imediat (4-4). Rusoaica a câștigat din nou pe serviciul adversarei (4-5) și a servit pentru meci, dar Țig a revenit remarcabil, a egalat și apoi a restabilit egalitatea la seturi.

În decisiv, după un prim ghem foarte disputat, dar pierdut de româncă pe serviciul său, Țig a cedat și Gasparian a câștigat destul de lejer, cu 6-0.

Dacă ar fi câștigat la Baku, Țig ar fi devenit jucătoarea cel mai slab clasată în ierarhia mondial (154) care câștigă un titlu WTA în acest an. Performanța aparține braziliencei Teliana Pereira, victorioasă în 2015 la Bogota când se afla pe locul 130 WTA.

Românca a primit un cec de 21.400 dolari și 198 de puncte WTA, care o vor duce mai aproape de top 100, ținta sa pentru acest an. Gasparian, care va juca și finala de dublu, a fost recompensată cu 43.000 de dolari și cu 280 de puncte.

Țig și Gasparian s-au mai înfruntat o singură dată, anul acesta, în Franța, la Andrezieux-Boutheon (ITF, 25.000 dolari), rusoaica învingând cu 6-2, 7-5 în optimile de finală.

Patricia a evoluat doar luna trecută pe tabloul principal de simplu al unui turneu WTA, la BRD Bucharest Open, oprindu-se în optimi. La București a pierdut și prima sa finală WTA jucată, alături de Andreea Mitu, la dublu. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...