Portretul lui Radu Petrescu, cel care a făcut praf meciul Petrolul – Rapid: “Un arbitru cu relaţii”

Portretul lui Radu Petrescu, cel care a făcut praf meciul Petrolul – Rapid: “Un arbitru cu relaţii”

Arbitrul FIFA Radu Petrescu a mai adăugat un meci pe lunga sa listă de partide pe care le-a condus “legat la ochi”.
La Petrolul – Dinamo 2-2, Petrescu a acordat un penalty inexistent gazdelor şi le-a refuzat alte două clare “câinilor”. Chiar şi portughezul Geraldo, fundaşul prahovenilor, a admis cu onestitate că a pus mâna pe minge în careu în minutul 45, iar arbitrul ar fi trebuit să arate punctul de la 11 metri. Mai devreme, Hoban îl faultase în careu pe Lazăr, fază la care decizia corectă era penalty şi eliminare.
Radu Petrescu, “centralul” care nu lasă să treacă un sezon fără să distrugă câte un meci, a terminat şcoala de arbitri în 2002, iar în 2006 era deja în lotul pentru Liga I. O ascensiune fulminantă, care nu e la îndemâna oricărui arbitru, şi care a lăsat loc de suspiciuni. “Ăsta nu e arbitru, nu are dram de talent. Cineva îl ţine în braţe”, a punctat Nicolae Rainea, omul care a condus meciuri la trei Mondiale şi o finală de Campionat European. “Petrescu e fabricat să fie arbitru”, spunea şi Porumboiu.


A fost angajat al Federaţiei
Totuşi, cine îl susţine pe acest arbitru evident lipsit de talent? Încearcă o explicaţie Ion Crăciunescu: “Are relaţii foarte bune cu vârful conducerii Federaţiei. Mă refer la Alexandru Deaconu şi la Aron Huzu (n.r. - şefii Comisiei Centrale a Arbitrilor), probabil cei mai însemnaţi oameni din arbitrajul românesc. Ei vor rămâne în istorie, primul a fost decorat pentru că a întrerupt un meci Rapid – Steaua din cauza unei brichete, iar al doilea a primit o gheată în cap de la Balaci. Când îl văd pe Deaconu şef la arbitri, mi se pare că tot Mircea Sandu e la conducerea Federaţiei”.
“Poate e <slab de refuz>”
Ca un amănunt deloc neglijabil, Radu Petrescu a fost angajat al FRF câţiva ani, atât la Comisia de Arbitri, cât şi la cea de Copii şi Juniori. “Se ocupa de deconturi, de chestii administrative. La juniori, însoţea echipele adverse, delegaţii, arbitrii străini”, spune Crăciunescu. “Prestaţia lui de la Petrolul – Dinamo a fost una foarte proastă, ca să fiu civilizat. Poate că fizic e foarte bine pregătit, dar psihic e la pământ. La sfârşitul primei reprize era alb ca varul. Şi eu am avut încredere în el la început, însă pe parcurs m-a dezamăgit, m-am înşelat cu el”, consideră fostul şef al arbitrului. “Poate că Radu Petrescu e <slab de refuz>”, conchide Crăciunescu. “Nu ştiţi ce e <slab de refuz>? Atunci când cedezi uşor la propuneri de a ajuta pe cineva”.
Arbitru FIFA din 2011, generos cu colegii săi
Radu Petrescu a terminat şcoala de arbitri în 2000, în 2006 era în Liga I, iar în 2011 îşi făcea loc pe lista FIFA. În ultimul său mandat, Crăciunescu a vrut să-l scoată de pe lista arbitrilor internaţionali, însă s-a lovit de opoziţia oamenilor din comisie. Arbitrul de 31 de ani s-a remarcat pozitiv atunci când a cumpărat din banii săi mai multe rânduri de echipamente pentru arbitrii aflaţi la început de drum.


“Câinii” sar la gâtul lui Burleanu
Radu Petrescu a nedreptăţit-o pe Dinamo chiar sub ochii lui Răzvan Burleanu, preşedintele FRF asistând din tribune la partida de la Ploieşti. Patronul dinamoviştilor, Ionuţ Negoiţă, i-a cerut lui Burleanu să ia măsuri în privinţa arbitrajului: “Noi, cei care l-am votat, aşteptăm nişte schimbări concrete. Decât să meargă prin Italia să convingă nu ştiu ce fotbalist, mai bine s-ar apuca de reforme”. Burleanu a răspuns: “Arbitrajul e o problemă, vom lua măsuri la finalul campionatului dacă vor mai fi erori. Am decis ca un arbitru care e suspendat să nu mai poată să arbitreze la Liga a doua sau a treia, iar suspendările să fie făcute publice”.
Gafeur celebru
Şirul de erori comise de Radu Petrescu e lung şi cuprinde câteva greşeli de neuitat. Într-un meci Voinţa Sibiu – CFR Cluj a anulat un gol perfect marcat de gazde, dictând fault la o simulare grosolană a portarului Beto. În acest sezon, a început catastrofal, cu două penaltyuri neacordate în Steaua – Ceahlăul, câte unul pe echipă, şi a continuat să comită erori şi în jocurile Vaslui – Petrolul sau Oţelul – Pandurii.

"Eu nu înţeleg utilitatea arbitrilor adiţionali", a răbufnit Dănciulescu după meciul de la Ploieşti. Interesant este că sistemul cu 5 arbitri a fost propus UEFA de Gică Hagi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria