Macovei cere Baroului să îl excludă pe Ponta din avocatură

Macovei cere Baroului să îl excludă pe Ponta din avocatură

Europarlamentarul Monica Macovei solicita Baroului Bucuresti excluderea lui Victor Ponta din avocatura, intrucat, explica ea, renuntarea de catre premier la titlul de doctor in drept anuleaza diploma pe baza careia a fost primit fara examen in avocatura.

"Ponta a intrat in avocatura fara examen si folosind un titlu "doctor" obtinut prin furt. Am solicitat astazi Baroului Bucuresti sa il excluda pe Victor Ponta din avocatura, intrucat renuntarea la titlul de "doctor in drept" anuleaza diploma pe baza careia a fost primit fara examen in avocatura. Daca Ponta vrea sa mai fie avocat vreodata, trebuie sa dea examen si sa parcurga toate caile de pregatire, ca orice alt candidat. Ponta nu poate renunta la titlul de "doctor" fara sa piarda titlul de conferentiar, fara sa fie exclus din profesia de avocat si fara sa returneze banii castigati prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat", afirma Monica Macovei intr-un comunicat remis marti.

Macovei prezinta totodata si solicitarea pe care i-a adresat-o decanului Baroului Bucuresti:

"In atentia: Baroului Bucuresti
Domnului av. Ion Ilie-Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti

Domnule Decan,

Va solicit sa il excludeti din Baroul Bucuresti pe domnul Victor Viorel Ponta, luand act de faptul ca acesta nu indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobandit-o fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept".

Potrivit precizarilor oficiale transmise de Baroul Bucuresti la solicitarea presei, "primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire" (Romania Libera).

Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca "(2) la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept".

Domnul Victor Ponta a notificat in scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de "renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti".

Reamintesc ca Universitatea din Bucuresti a decis, in luna iulie 2012, ca domnul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, concluziile expertizei stiintifice aratand ca "autorul a plagiat patru surse majore", teza constituind "un plagiat vadit".

Decizia domnului Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor in drept anuleaza pe cale de consecinta si Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire in profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoana fara diploma de doctor in drept nu poate fi primita in profesia de avocat fara examen de admitere, asa incat calitatea de avocat a domnului Ponta a incetat.

Pe baza acestor fapte si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti.

Cu consideratie, 13 ianuarie 2015
Monica Luisa Macovei,
Deputat in Parlamentul European"


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...