Alba: Peste 1,5 kilograme de aur, confiscat de la persoane care au exploatat ilegal zăcământ aurifer

Alba: Peste 1,5 kilograme de aur, confiscat de la persoane care au exploatat ilegal zăcământ aurifer

Peste un kilogram și jumătate de aur a fost confiscat de polițiștii din Alba cu ocazia activităților de cercetare efectuate până în prezent într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană de către localnici din zonă, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, subcomisar Luminița Prodan. 

Zeci de percheziții au fost efectuate marți, majoritatea în zona Roșia Montană, dar și în județele Bihor, Cluj și Mureș, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane bănuite de activități miniere fără permis sau licență, precum și de evaziune fiscală, de furt calificat și de spălare de bani. Un număr de 16 persoane au fost aduse, până la ora 13,00, la sediul IPJ Alba pentru audieri, în total fiind emise 48 de mandate care vor fi puse în executare în cursul zilei.

'Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite instrumente folosite în extragerea aurului, zăcământ din care se extrăgea aurul și detectoare de metal', a menționat subcomisar Luminița Prodan. Ea a precizat că polițiștii au confiscat peste un kilogram și jumătate de aur cu ocazia cercetărilor derulate în acest caz în ultimii doi ani, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 600 000 de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 — 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roșiei, de unde, inițial, locuitorii din cartierul alăturat, Dăroaia, au luat fier vechi. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…