Ambasadorii Republicii Moldova și Poloniei, decorați de președintele Iohannis

Ambasadorii Republicii Moldova și Poloniei, decorați de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat, miercuri, în cadrul unor ceremonii care au avut loc la Palatul Cotroceni pe ambasadorii Republicii Moldova, Iurie Reniță, și Poloniei, Marek Szczygiel. Șeful statului le-a acordat celor doi diplomați Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce.

Iohannis i-a spus lui Reniță că este o mare bucurie să-i înmâneze distincția și i-a urat să ajungă în postul pe care și-l dorește și să lucreze în sprijinul Republicii Moldova.

Ambasadorul moldovean și-a exprimat "profunda recunoștință" pentru înalta distincție și a afirmat că la finalul mandatului său constată că relația bilaterală dintre cele două state este una fără precedent în toate domeniile.

"Cu cinci ani în urmă, când am venit la București, mi-am propus ca relația dintre Chișinău și București să devină una cu adevărat frățească, plină de substanță, cu consistență și cu proiecte de anvergură care apropie Republica Moldova de România și de UE, deoarece apropierea de România înseamnă apropierea de Uniunea Europeană. Cu multă satisfacție, acum, la finalul mandatului constat o relație generală bilaterală fără precedent sub toate aspectele: politic, diplomatic, comercial, educațional, cultural", a spus Reniță.

El a mulțumit României pentru abordarea "frățească" față de R. Moldova, care a parcurs o perioadă importantă.

"Este extrem de important că România s-a implicat de o manieră consistentă și a sprijinit necondiționat parcursul european al R. Moldova și a demarat proiectele energetice de anvergură care vor schimba în bine viitorul Republicii Moldova și viitorul ei european. Cred și sunt sigur că R. Moldova își are locul ei bine meritat în Europa și contribuția României la atingerea acestui deziderat major este una esențială", a declarat diplomatul moldovean.

Șeful statului a afirmat, la decorarea ambasadorului polonez, că este unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Marek Szczygiel a mulțumit pentru distincție și a precizat că relațiile dintre Polonia și România sunt în cea mai intensă perioadă.

"Cei patru ani petrecuți în România au fost pentru mine și familia mea printre cei mai plini de satisfacții și bucurii. Am fost foarte onorat de reprezentarea în România, într-o țară atât de apropiată cu care avem secole de istorie comună. Țările noastre au relații bilaterale excelente, bazate istorie, valori și aspirații comune. (...) Relațiile româno-polone sunt astăzi în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol", a afirmat ambasadorul Poloniei.

El a subliniat că vizita președintelui Iohannis în Polonia a consolidat relațiile dintre cele două țări și s-a arătat încrezător că cele două state vor juca un rol important în Europa.

Șeful statului i-a primit miercuri, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii agreați ai Republicii Irak în România, Hussain Taha Hassan Sinjari, Republicii Cipru — Dimitris Hatziargyrou și Republicii Ghana în România, cu reședința la Praga, Sabah Zita Okaikoi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...