Ancheta în cazul a 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941, finalizată de procurorii militari

Ancheta în cazul a 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941, finalizată de procurorii militari

Potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului (INSH) "Elie Wiesel", Parchetul Militar de pe lângă Curtea de Apel Militar Bucureşti a finalizat, în martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis în iunie 1941, de către o unitate a Regimentului 6 Vânători, condus de generalul Gheorghe Stavrescu, informează Mediafax. Cazul a fost clasat, soluţia dată fiind aceea de genocid.

„Faptele ce fac obiectul pre­zen­tului dosar sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunii de genocid. Însă, având în vedere că există autoritate de lucru judecat, urmează să se dispună clasarea cauzei (per­soa­nele responsabile de comite­rea faptelor au fost condamnate definitiv)“, se arată în soluţia pronunţată de Parchetul Militar de pe langă Curtea Militară de Apel Bu­cureşti.

Ancheta în acest caz a fost începută în 2010, când în pădurea din comuna ieşeană Popricani au fost găsite, într-o groapă comună, mai multe oseminte umane.

Iniţial, cercetările au fost efectuate de către procurorii civili, după care, pentru că existau suspiciuni că este vorba despre crime de război, au fost preluate de procurorii militari.

În urma cercetării la faţa locului şi a expertizelor criminalistice amănunţite, s-a stabilit că este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 bărbaţi, nouă femei şi 12 copii, unul având mai puţin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani în urmă, toţi de origine semită.

În acelaşi timp, la faţa locului s-au descoperit şi mai multe tuburi de cartuşe, de producţie românească.

După audierea mai multor persoane, între care şi un martor cheie care, la data masacrului avea vârsta de 17 ani şi care a fost ridicat de acasă, de către soldaţii români, după ce a fost confundat cu un tânăr evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine că masacrul a fost comis de oamenii conduşi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, după ce au stabilit că, după mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu să mai fie găsit vreun vinovat.

De altfel, potrivit arhivelor Ministerului Apărării Naţionale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoză, în ianuarie 1951, în închisoarea de maximă siguranţă Aiud, unde fusese condamnat la detenţie pe viaţă şi muncă silnică, pentru crime de război legate de masacrul evreilor de la Iaşi.

Alţi doi ofiţeri aflaţi în subordinea sa, despre care s-a dovedit că au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

"Este foarte importantă finalizarea acestui dosar, pentru că este pentru prima dată din 1945, de la Stânca Roznovanu, când găsim o groapă comună care provine din al doilea Război Mondial şi care are legătură cu tragedia evreilor din România. Este primul act juridic care dovedeşte existenţa holocaustului din România", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...