ANI îl reclamă pe Nicușor Constatinescu la DNA pentru corupție și conflict de interese

ANI îl reclamă pe Nicușor Constatinescu la DNA pentru corupție și conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat DNA în vederea cercetării președintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu pentru conflict de interese și săvârșirea de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție. ANI a sesizat și ANAF în acest caz.

Potrivit unui comunicat al ANI, în urma evaluării făcute de inspectorii de integritate, au rezultat indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Nicușor Constantinescu, deoarece acesta a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii și 10 acte adiționale, semnate între CJ Constanța și SC Conpress Holding SRL.

În baza contractului, asociații acestei societăți comerciale au obținut un folos patrimonial în valoare de 2.404.913 lei (aproximativ 556.260 euro).

Nicușor Constantinescu a deținut în cadrul SC Conpress Holding SRL calitatea de asociat (23 mai 1994 — 4 aprilie 2002) și funcția de administrator (3 — 4 aprilie 2002), fiind asociat cu Sorin Gabriel Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Cârciog, persoane fizice cu care este asociat și în prezent în cadrul altor societăți comerciale.

De asemenea, cu ocazia desfășurării evenimentului "Centura de Aur", organizat la Constanța, în perioada 4 — 8 septembrie 2013, CJ Constanța, prin președintele instituției Nicușor Constantinescu, a încheiat cu agenția de turism SC Icar Tours Constanța SRL un contract cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

ANI susține că, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 lei, în favoarea SC Xenoti SRL, societate comercială care a asigurat, cu ocazia evenimentului menționat, servicii de cazare la Complexul "Flora" din Mamaia și în cadrul căreia Nicușor Constantinescu deține calitatea de asociat.

Anterior, în anul 2007, SC Icar Tours Constanța SRL a încheiat cu SC Xenoti SRL— Complexul "Flora" Mamaia un contract de prestări servicii hoteliere pe durată nedeterminată.

Astfel, pentru efectuarea plăților, Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al CJ Constanța și ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constând în cinci ordonanțări de plată, două angajamente bugetare și două propuneri de angajare.

În calitate de președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu a folosit informațiile referitoare la bugetul instituției publice și serviciile ce urmează a fi achiziționate, informații ce nu sunt destinate publicații, în scopul obținerii unor sume de bani (2.404.913 lei) pentru asociații SC Conpress Holding SRL Constanța, societate care aparține acelorași persoane cu care Constantinescu se află în relații de asociere și colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăți comerciale, susține ANI.

Potrivit ANI, Nicușor Constantinescu, folosind informații ce nu sunt destinate publicității, a favorizat și direcționat, prin intermediul agenției de turism Icar Tours SRL plata sumei în valoare de 252.899 lei pentru serviciile de cazare oferite în timpul competiției sportive "Centura de Aur", din care, ulterior, suma de 22.000 lei a fost direcționată către propria firmă, SC Xenoti SRL.

Prin urmare, Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Nicușor Constantinescu a infracțiunii de conflict de interese și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție.

Totodată, având în vedere neconcordanțele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către SC Xenoti SRL — Complex "FloraLORA" și SC Icar Tours Constanța SRL, a fost sesizată și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea declanșării acțiunii de control fiscal.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina