ANI, mutilată pe ascuns în Parlament/Iohannis, COMPLICE

ANI, mutilată pe ascuns în Parlament/Iohannis, COMPLICE

În Parlament s-a scos de la sertar o lege care stătea ascunsă de mai bine de şase luni. Klaus Iohannis o susține, PSD o susține, primarii din toate partidele o susțin: modificarea regimului incompatibilităţilor.

O lege iniţiată de şase deputaţi PSD era votată anul trecut în Parlament şi ajungea la promulgare, dar era trimisă la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. În octombrie, legea trece de Senat fără a se ţine cont de observaţiile preşedintelui, iar de atunci stă în Parlament pentru a se găsi un moment prielnic pentru votarea ei. Momentul prielnic a apărut, legea aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Camerei Deputaţilor şi dacă este votată, se va modifica fundamental regimul incompatibilităţilor, dar şi prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit legii, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul de a face parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local, fără a mai exista pericolul incompatibilităţii, potrivit Gandul.

Dacă va primi votul de azi din Cameră, legea va introduce un nou regim al incompatibilităţilor, iar puterile Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi amputate. Preşedintele Iohannis nu mai poate trimite legea la reexaminare, dar pesediştii vor folosi mesajul lui Iohannis pentru a explica votul lor din Parlament.

Aventura acestui proiect legislativ începe în 2013, într-o perioadă când mulţi aleşi locali erau declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate. În momentul respectiv se vorbea de aproximativ 1.200 de primari şi consilieri care s-ar afla în incompatibilitate. Printre aceştia se afla şi actualul preşedinte Klaus Iohannis care a fost acuzat de incompatibilitate de ANI.

Practic, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul prin această lege să facă parte din Consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

3 Așa e!

4 Ce avere ar avea în realitate Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri

5 „Acolo sunt mulți rechini cu diverse interese” / Noi dezvăluiri din interiorul Ministerului Sănătății