ANM: Vreme mai rece decât normalul perioadei și precipitații, în general, mixte în următoarele două săptămâni

ANM: Vreme mai rece decât normalul perioadei și precipitații, în general, mixte în următoarele două săptămâni

Regimul termic va fi unul mai rece decât cel obișnuit pentru perioada următoare, cu temperaturi maxime ce nu vor depăși 8 grade Celsius și minime în general negative la nivelul întregii țări, se arată în prognoza meteo valabilă pentru perioada 9 - 22 februarie 2015, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Banat, procesul de încălzire a vremii va culmina pe 16 februarie, când valorile termice diurne vor atinge medii de 7-8 grade, ușor mai ridicate decât normele regionale în această perioadă din an. La rândul ei, media temperaturilor minime va crește de la—6...-5 grade, în primele două nopți, spre — 2 grade, la începutul celei de-a doua săptămâni.

Între 17 și 22 februarie, media maximelor termice va oscila ușor în jurul valorii de 8 grade, iar aceea a minimelor se va menține foarte aproape de — 2 grade, conturându-se astfel un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua parte a lunii februarie. Cu excepția primelor două zile, când izolat va ninge slab, precipitațiile vor lipsi în prima săptămână. În intervalul 17 — 22 februarie va fi posibilă reapariția precipitațiilor slabe, de data aceasta predominant sub formă de ploaie.

În Crișana, în prima zi, media temperaturilor maxime va fi de — 1 grad Celsius, apoi va fi în creștere până în 16 februarie, spre 6 grade, adică peste normalul acestei perioade din an. Ulterior, această medie se va situa între 5 și 7 grade. Media temperaturilor minime va crește, de asemenea, de la—7 grade, în primele două nopți, spre — 2 grade la sfârșitul primei săptămâni, iar între 17 și 22 februarie vor fi doar mici oscilații în jurul acestei ultime valori, ceea ce atestă, pentru a doua parte a intervalului de prognoză, un regim termic foarte apropiat de cel normal. În primele 24-36 de ore ale intervalului de prognoză se mai pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, numai în intervalul 17 — 22 februarie va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales sub formă de ploaie.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor crește de la o medie de—3 grade, pe 9 februarie, până la 3 grade, pe 16 februarie, dar temperaturile minime vor fi permanent mai scăzute decât în mod obișnuit și cu precădere în intervalul 9 — 13 februarie, când în această regiune va fi ger pe timpul nopților și al dimineților. Între 17 și 22 februarie, vremea va fi apropiată de normalul termic specific acestei perioade, respectiv se estimează că media maximelor termice va fi cuprinsă între două și 4 grade, iar aceea a minimelor va fi de—5...-4 grade. În primele zile ale săptămânii 9 — 16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni crește probabilitatea apariției precipitațiilor slabe, mixte, favorizând izolat formarea poleiului.

În Maramureș, în primele două zile, când media temperaturilor maxime va fi între minus două grade și zero grade, iar aceea a minimelor se va situa în jurul valorii de—7 grade, vremea va fi rece, local geroasă noaptea și dimineața. După data de 11 februarie sunt estimate numai medii pozitive ale valorilor maxime, între două și 4 grade, posibil 5 grade pe 17 februarie, dar nopțile vor fi reci până la sfârșitul intervalului de prognoză, întrucât media temperaturilor minime se va încadra permanent în ecartul—5...-3 grade. În aceste condiții, regimul termic al acestei regiuni caracteristic celor două săptămâni poate fi apreciat drept ușor mai rece decât cel obișnuit pentru a doua și începutul celei de-a treia decade a lunii februarie. Pe arii restrânse va ninge slab în 9 și 10 februarie, iar după data de 14 februarie și până pe 22 februarie vor fi posibile, zilnic, precipitații slabe, mixte și izolat vor fi condiții de polei.

În Moldova, în timpul primei săptămâni, deși temperaturile maxime vor crește treptat, de la o medie în jurul a minus un grad, pe 9 și 10 februarie, până la 6 grade, pe 16 februarie, temperaturile minime se vor menține scăzute, ceea ce se va resimți îndeosebi în intervalul 9 — 12 februarie, când în această regiune, local, va fi ger pe timpul nopților și al dimineților. Între 17 și 22 februarie, vremea se va apropia de cea normală pentru această perioadă din an, respectiv media maximelor termice va fi de 4-5 grade, iar aceea a minimelor va oscila între—4 și—2 grade. În primele zile ale săptămânii 9 — 16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar între 17 și 22 februarie crește probabilitatea apariției precipitațiilor slabe, mixte, care pot favoriza, izolat, depunerile de polei.

În Dobrogea, după o ușoară scădere a temperaturilor maxime spre o medie de zero grade, între 12 și 16 februarie procesul de încălzire a vremii se va traduce prin creșterea acestei medii spre valori de 5-6 grade, foarte apropiate de climatologia regiunii în această perioadă din an, valori care se vor menține până în 22 februarie. La rândul ei, media temperaturilor minime va fi mai scăzută în primele nopți, când local va fi ger în Dobrogea continentală, dar apoi va crește de la—5...-4 grade, pe 12 februarie, spre zero grade la mijlocul celei de-a doua săptămâni, urmând ca ulterior să scadă doar cu un grad. Într-o asemenea situație se poate aprecia că, treptat, regimul termic va deveni cel normal pentru a doua parte a lunii februarie. Aproape sigur precipitațiile vor lipsi pe parcursul primei săptămâni, dar vor fi posibile între 17 și 22 februarie, când va ploua slab în unele zile, pe arii restrânse.

În Muntenia, vremea va fi mult mai rece decât normal în primele trei zile, când media temperaturilor maxime va fi în jurul a zero grade, iar aceea a temperaturilor minime va coborî până la—10...-11 grade, deci vor fi nopți și dimineți geroase în cea mai mare parte a regiunii. Începând din 12 februarie și până pe 17 februarie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru această perioadă. Astfel, temperaturile maxime, în medie, vor crește de la două la 6 — 7 grade, iar media temperaturilor minime va ajunge la—3 grade. Cum între 18 și 22 februarie se estimează doar mici oscilații ale temperaturii aerului în jurul acestor ultime medii diurne și nocturne, regimul termic va evolua, în general, în limite normale. La începutul intervalului, izolat, se pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales ploi, va fi mai ridicată doar în perioada 17 — 22 februarie.

În Oltenia, până pe 12 februarie, vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a zero grade și a temperaturilor minime în jur de—12 grade, ceea ce semnifică nopți și dimineți geroase în cea mai mare parte a regiunii. Între 13 și 17 februarie, regimul termic se va apropia treptat de cel normal pentru această perioadă. Astfel, temperaturile maxime, în medie, vor crește de la 3 la 6 — 7 grade, iar media temperaturilor minime va urca de la—8 la—3 grade. Pentru intervalul 18 — 22 februarie se estimează menținerea, cu mici oscilații, ale acestor ultime medii diurne și nocturne, astfel că regimul termic va evolua, în general, în limite normale. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mai ales sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în perioada 17 — 22 februarie, iar pe 9 februarie, izolat, se pot semnala ninsori slabe.

La munte, până pe 13 februarie, media temperaturilor maxime va crește de la—10 la două grade Celsius, dar temperaturile minime vor fi mult mai scăzute decât în mod obișnuit, cu o medie între—15 și—8 grade, ceea ce semnifică nopți și dimineți geroase în toată regiunea. Începând cu data de 14 februarie, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Temperaturile maxime, în medie, se vor situa între minus un grad și plus două grade Celsius, iar media temperaturilor minime va fi încadrată între—7 și—4 grade. Local, vor fi ninsori în general slabe în primele două zile și, din nou, temporar, în cursul celei de-a doua săptămâni.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”