Aproape 70.000 de români au mers la pensiuni de Paşte

Aproape 70.000 de români au mers la pensiuni de Paşte

Aproape 70.000 de români şi-au petrecut Paştele la pensiunile din ţară, cele mai solicitate regiuni fiind Maramureş, Neamţ, judeţul Braşov (Bran-Moieciu, Fundata, Râşnov) şi nordul Olteniei, a anunţat luni într-un comunicat Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Aproape 70.000 de români au mers la pensiuni de Paşte (Imagine: Marian Hanciarec/Mediafax Foto)

În România sunt circa 5.000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la aproximativ 100.000 de locuri. Astfel, gradul de ocupare a ajuns, în perioada Paştelui, la 70%.

"Este normală preferinţa românilor pentru pensiunile din sate, în special în perioada de Paşte, atunci când dorim cu toţii să beneficiem de un mediu liniştit, cu tradiţii, alături de familie. De altfel, de Paşte, turismul rural reprezintă, în continuare, prima opţiune turistică a românilor pentru ţara noastră. Este drept, vremea ploioasă a constituit un impediment şi au fost turişti care au renunţat la sejururile lor însă, cu toate acestea, gradul de ocupare al pensiunilor de Paşte a rămas destul de ridicat", a declarat Maria Stoian, preşedintele fondator al ANTREC.

Ea estimează că în acest an, de 1 Mai, se va înregistra o creştere substanţială a numărului turiştilor care aleg pensiunile româneşti.

În acest an, cei mai mulţi români au ales mai mult de 3 nopţi de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Maramureş, Neamţ sau Delta Dunării. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană. În medie, un sejur de 3 nopţi cu demipensiune s-a încadrat în intervalul 450 - 600 de lei de persoană.

Potrivit asociaţiei, în ultimii ani s-a diversificat agrementul la pensiuni. Turiştii cu spirit de aventură pot practica raftingul pe râuri precum Bistriţa, Jiu sau Arieş, ciclism, beneficiază de programe de picnic (inclusiv în Delta Dunării), au incluse în program vizite la mănăstiri, plimbări cu căruţa trasă de cai etc. Pensiunile au pregătit pentru turişti, în funcţie de numărul de nopţi pentru care au optat, pachete de servicii cu picnicuri în natură, servicii tip spa/relaxare, închiriere biciclete, propuneri drumeţii etc.

Cei mai mulţi străini care au ales România în perioada de Paşte au optat, de asemenea, pentru turismul rural. De exemplu, în Bihor au venit turişti maghiari şi polonezi (ţinând cont că în acest an a coincis, ca dată Paştele ortodox cu cel catolic şi protestant), iar în Maramureş, francezi, italieni, britanici etc.

ANTREC estimează că 2014 va fi un an bun pentru turismul rural autohton, iar cererea va creşte faţă de anii trecuţi, "în contextul în care din ce în ce mai mulţi români doresc pentru concediile lor tradiţii, gastronomie de calitate şi eco, linişte şi natură, alături de familie".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria