ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte ale fostei conduceri CARE România

ASF a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte ale fostei conduceri CARE România

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în ianuarie amenzi de 190.000 de lei, în urma unui control inopinat la Compania de Asigurări Reasigurări Exim România, şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea fostei conduceri, a anunţat instituţia.

Declanşat în octombrie 2013, controlul ASF a vizat perioada 2012 - 2013 şi a verificat la Compania de Asigurări Reasigurări Exim România (CARE România) modul de funcţionare a sistemului de control intern, managementul riscului şi auditul intern, modul de înregistrare şi evidenţă a dosarelor de daună şi de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a poliţelor şi respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Potrivit instituţiei, controlul a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă.

"Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea de asigurare şi care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracţională (verificarea acestor indicii ţinând de alte instituţii ale statului). Totodată, ASF a solicitat societăţii un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate în cursul controlului)", se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

Amenzile au fost aplicate societăţii, membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere din perioada 2012-2013, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani.

ASF precizează că identificarea unor nereguli în privinţa decontărilor dintre societate şi conducerea CARE România ţine în principal de controlul intern al societăţii şi de alte instituţii ale statului, iar autoritatea a verificat în cadrul controlului aspecte care ţin de supravegherea activităţii de asigurare-reasigurare desfăşurată de societate.

"Referitor la aceste aspecte, reafirmăm că ASF a identificat deficienţe semnificative ale Consiliului de Supraveghere şi ale Directoratului societăţii (conducerea administrativă şi executivă a societăţii) în perioada anterioară lunii iulie 2013, luând măsurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală şi retragerea aprobării lui Radu Frîncu", se mai spune în comunicat.

Guvernul a anunţat, marţi, că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, controlată de stat prin Eximbank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant, bijuterii.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina