Atenţie la ieşirile la iarbă verde! Începe sezonul bolii cu 1.000 de feţe

Atenţie la ieşirile la iarbă verde! Începe sezonul bolii cu 1.000 de feţe

„Grătarele la iarbă verde nu au rămas fără urmări. Sunt tot mai mulţi pacienţi care ajung la urgenţe muşcaţi de căpuşe. Nici copiii nu sunt feriţi de muşcături. Dacă aţi extras o căpuşă de pe piele, trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări locale la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale aşa-numitei gripe de vară, însoţită de dureri musculare”, spune doctorul Tudor Ciuhodaru.

Prin urmare, medicul atenţionează populaţia şi arată că ar trebui evitate zonele în care există riscul de a fi muşcaţi de căpuşe.

Potrivit specialistului, maximum 30% din bolnavii care contractează boala Lyme, supranumită „boala cu 1.000 de feţe” îşi amintesc că au fost muşcaţi. În plus, notează medicul, sunt foarte multe situaţii în care doctorii nu pot pune un diagnostic corect.

„Mulţi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi greşit ca având: „scleroza multiplă”, "reumatism" sau "poliartrită reumatoidă", "tulburări psihiatrice" (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), „neuropatie alcoolica” sau „neuropatie diabetică. Diagnosticarea se face în principal după simptome, iar analizele medicale pot cel mult sa confirme boala Lyme dar niciodată nu o pot infirma”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Boala Lyme se manifestă, în stadiul incipient (I), prin:

  • Astenie
  • Dureri musculare (mialgii)
  • Dureri de cap
  • Dureri articulare
  • Zonă înroşită care porneşte de la locul înţepăturii şi se poate extinde, circular, pe o arie de 30 de centimetri. Este numit de medici „eritem migrator“.
  • Febră
  • Rigiditate la nivelul cefei
  • Limfocitom borreliozic (în cazuri rare) – adică prezenţa unui nodul sau a unei plăci roşii-albăstruie.

În stadii avansate, boala Lyme diseminează în corp şi se manifestă la nivel musculo-scheletal prin atacuri scurte, recurente, timp de săptămâni sau chiar luni, ori prin tumefierea uneia sau mai multor articulaţii. De asemenea, poate apărea artrita cronică la nivelul uneia sau mai multor articulaţii.

Pot apărea manifestări neurologice de tipul: paralizie a nervului facial, paralizii ale nervilor cranieni, meningită aseptică, limfocitară etc.

Cum se scoate căpuşa

„Atitudinea corectă dacă aţi depistat o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră de gardă. Dacă aceasta este încă ataşată, cel mai bine este să o extragă medicul“, recomandă medicul Simin Florescu.

Totuşi, putem scoate căpuşa şi singuri, acasă, cu o pensetă, cu atenţie, să nu strivim insecta, astfel: „prin tracţiune uşoară şi continuă cu penseta aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşa se protejează mâinile cu mănuşi ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau cu un tifon“, recomandă, într-un comunicat, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Zona de unde a fost extrasă căpuşa trebuie spălată imediat cu apă şi cu săpun, apoi dezinfectată cu spirt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...