Avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi cod potrocaliu de inundaţii în opt judeţe

Avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi cod potrocaliu de inundaţii în opt judeţe

UPDATE Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a precizat că, pe 20 aprilie, mai multe echipe au fost trimise în judeţele Argeş şi Olt pentru a acorda ajutor persoanelor afectate de inundaţii.

Astfel, două detaşamente cu 60 de pompieri şi patru bărci pneumatice cu echipaj au fost concentrate în zonele afectate, pentru a creşte capacitatea de intervenţie pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, pentru salvarea persoanelor şi a bunurilor şi animalelor acestora.

Pe timpul deplasării, detaşamentul de pompieri de la ISU Argeş au fost martorii unui accident rutier, în urma căruia un copil de 12 ani a fost rănit. Salvatorii au intervenit, folosind trusa medicală din dotare, pentru a acorda primul ajutor victimei.

UPDATE Hidrologii au emis o nouă avertizare de cod galben de inundaţii, valabilă de miercuri de la ora 16.00 şi până joi la ora 2.00. sunt vizate râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu), râul Călmăţui (judeţul Teleorman), Pârâul Câinelui sectorul S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

De asemenea, de joi de la ora 2.00 vor fi sub cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), râurile Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), râul Vedea şi afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), râurile Neajlov, Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), râurile Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).

Specialiştii au emis şi o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, valabilă de joi dimineaţă de la ora 9.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman) şi Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

UPDATE Porturile maritime şi fluviale constănţene au fost închise, miercuri, din cauza ceţii dense, vizibilitatea pe mare scăzând sub o jumătate de milă marină.

Potrivit Căpităniei Zonale Constanţa, manevrele de încărcare şi descărcare ale navelor în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud - maritim şi fluvial şi Midia au fost suspendate miercuri, începând cu ora 11.40, din cauza vizibilităţii extreme de scăzute, în condiţii de ceaţă, de sub jumătate de milă marină, arată Mediafax.

Tot din acelaşi motiv a fost sistat şi traficul de barje pe Canalul Dunăre - Marea Neagră prin ecluza de la Agigea.

Cod galben de ploi emis pentru 11 judeţe

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, şi până joi, la ora 23.00, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

În judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în Olt vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi se vor acumula cantităţi de apă cuprinse, în general, între 15 şi 20 de litri pe metru.

Judeţe vizate de codul galben sunt Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin.

Cod portocaliu de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea emisă marţi dimineaţă pentru aceste sectoare. Astfel, până miercuri la ora 16.00, râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu.

Tot până atunci, vor fi sub cod galben râul Călmăţui (judeţul Teleorman),Pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), râul Vedea - care până marţi dimineaţă a fost sub cod roşu - în aval, la confluenţa cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), râul Teleorman sector S.H. Teleorman - confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), râul Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde peste 168 de case au fost avariate şi peste 700 de fântâni sunt colmatate, prezentând un risc mare de îmbolnăvire pentru populaţie. În satul Beiu a mers miercuri şi premierul Victor Ponta, abia venit din vacanţa de Paşte din Delta Dunării.

Oficialul a fost însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul Apelor, Doina Pană. După o plimbare cu barca pe uliţă, Ponta a anunţat că va aloca în prima şedinţă de Guvern de după Paşte mai multe milioane de lei pentru ridicarea unor diguri în judeţ.

Loviţi de ape a doua oară

Sătenii din Beiu loviţi anul acesta, de Paşte, de viitură sunt aceiaşi care s-au luptat cu apele şi la inundaţiile din 2005. Oamenii au făcut atunci nenumărate demersuri către autorităţi pentru îndiguirea malului stâng al râului Vedea, însă investiţia s-a oprit doar la îndigurirea malului drept. Vicepremierul Dragnea a pasat responsabilitatea către Apele Române şi către fosta guvernare care n-a vrut să finanţeze investiţia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”