Băsescu: Atitudinile mincinoase discreditează CSM

Băsescu: Atitudinile mincinoase discreditează CSM

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că l-a sunat pe președintele CSM pentru a-l informa cu privire la punctul său de vedere în legătură cu afirmațiile magistratului Horațius Dumbravă, punctând că atitudinile mincinoase discreditează instituția.

"L-am sunat pe domnul președinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere și o spun public: dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră, frate, cinstit în politică și te lași de calitatea de magistrat și nu ai decât să faci politică atâta câtă vrei și cât te pricepi.

Astfel de atitudini mincinoase în fața CSM-ului nu fac decât să discrediteze instituția pe care, cel puțin eu, nu îmi poate nimeni reproșa că nu am apărat-o, după ce a devenit o instituție funcțională, în ultimii șase-șapte ani, și nici nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit și, în același timp, este nu neapărat un avertisment, o rugăminte. Dacă sunt judecători membri în CSM, procurori prin altă parte sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

Horațius Dumbravă, membru CSM, a solicitat joi Plenului Consiliului sesizarea Inspecției Judiciare și cu privire declarația președintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foști miniștri implicați în dosarul Microsoft.

"Vă mai pot da ca un element care nu înseamnă divulgarea conținutului dosarelor, deși am văzut că declarații din dosar au apărut în spațiul public, nu știu cine a făcut-o, vă pot spune că în ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate și parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban.

Dar declarațiile martorilor sunt declarații de martor și ele nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii. Vreau să mai știți un lucru, pentru că am văzut aventura "bittneriană", puternic lansată pe piață și susținută. În opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu pornește de la declarațiile lui Bittner despre care nu se face nicio referire aici", declara la acea dată Băsescu.

Dumbravă consideră că urmărirea penală este nepublică, confidențială și "nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) președintelui României, Camerei Deputaților sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru", deoarece asemenea declarații pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfășurare, iar "folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiției decredibilizează încrederea cetățenilor în justiție".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...