Băsescu: Medicul nu are de ce să fie angajatul statului, el trebuie să aibă contract cu spitalul

Băsescu: Medicul nu are de ce să fie angajatul statului, el trebuie să aibă contract cu spitalul

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, la Alba Iulia, la o întrunire a Partidului Mișcarea Populară (PMP), că o nouă lege a sănătății este mai mult decât necesară, susținând că medicii ar trebui să fie angajați cu contracte ai spitalelor și nu ai statului.

Băsescu a apreciat drept corectă hotărârea Înaltei Curte de Casație și Justiție prin care s-a decis că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public și, în consecință, el poate fi inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de corupție.

"Eu cred că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este corectă. Atât timp cât medicul este angajat la stat, ÎCCJ l-a asimilat funcționarului public, funcționarului de stat. Marea problemă este că medicul nu are de ce să fie angajatul statului. Medicul trebuie să aibă contract cu spitalul. Aceasta a fost adevărata miză pentru care, în 2012, în iarnă, când am pus pe site-ul Președinției proiectul noii legi a sănătății s-a creat busculada legată de Arafat", a afirmat fostul șef al statului.

Traian Băsescu a amintit că PMP a depus în Parlament o propunere legislativă cu privire la sistemul de sănătate.

"Medicii acum poate înțeleg odată pentru totdeauna că cea mai rea postură în care se pot afla este aceea de angajați ai statului. Oriunde în lumea civilizată, medicii au contract cu spitalul. El are comportamentul unui liber profesionist. Își vinde știința, capacitatea de a face oamenii sănătoși, orele de muncă, tensiunea operațiilor, orele de studiu și le vinde la prețul corect, nu la prețul umilitor pe care-l stabilește statul român", a spus Băsescu.

Fostul președinte a apreciat că o nouă lege a sănătății este mai mult decât necesară. "De aceea, o nouă lege a sănătății este mai mult decât necesară. Vreau să cred că de data aceasta până și Colegiul Medicilor a înțeles, ca urmare a hotărârii ÎCCJ, că nu mai pot accepta să lase medicii umiliți în spitale ca angajați ai statului. Medicii trebuie să fie angajații cu contracte ai spitalului, cu criterii de performanță, cu preț pentru prestația lui. Ți-a făcut operație de amigdalită, costă atât. Atât îi plătește Casa de Sănătate și nu e treaba cetățeanului asigurat cât a plătit Casa medicului. Dar medicul nu mai poate fi ținut cu 1.400 de lei pe lună și, pe de altă parte, să-i spui 'nu ai să primești nicio atenție de la pacientul care-i mulțumit'", a completat Băsescu.

El a subliniat că a venit timpul ca PMP să-și facă cunoscut proiectul pe care l-a depus în acest sens la Parlament.

Traian Băsescu a participat duminică la Alba Iulia la Conferința Regională Centru a PMP, la care au fost prezenți sute de delegați din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...