Băsescu: România a ”ratat” Consiliul European, trebuia să se gândească la fraţii de peste Prut

Băsescu: România a ”ratat” Consiliul European, trebuia să se gândească la fraţii de peste Prut

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că România ”a ratat” Consiliul European de la Bruxelles, în privinţa Uniunii energetice, pentru că a lăsat să meargă dezbaterea fără a cere şi interconectarea ţărilor din aparatul estic.

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Conferinţa Regională a PMP de la Timişoara, că urmăreşte evoluţia politică atât pe scena naţională, cât şi pe cea externă şi că una dintre concluziile trase la finalul Consiliului European de la Bruxelles afectează România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Unde cred eu că România a ratat la acest Consiliu? A lăsat să meargă dezbaterea fără a cere şi interconectarea ţărilor din aparatul estic. Era de importanţă majoră ca Republica Moldova să aibă perspectivă la piaţa unică energetică, cu atât mai mult cu cât noi am început acest proces. Odată introdus în concluziile Consiliului European, ar fi existat şi beneficii. Ce am făcut până acum a fost pe bani româneşti. România trebuia să se gândească şi la fraţii de peste Prut", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a spus că garantează că, dacă ar fi fost prezent la Consiliul European de la Bruxelles, o astfel de menţiune exista în capitolul de concluzii.

 "Vă garantez că, dacă aş fi fost la această şedinţă, o astfel de menţiune exista în concluzii. Vreau să spun de ce este riscantă aceasta: pentru că este vorba de preţ, iar cei care au introdus această formulare sunt cei care beneficiază de preţuri mai mici din partea Federaţiei Ruse. Sunt ţări care cumpără mia de metri cubi cu 300 de dolari şi ţări care cumpără mia de metri cubi cu 400 de dolari, în UE. Cei care cumpără cu 300 de dolari fac un joc median în raport cu Federaţia Rusă. Asta ne demonstrează încă o dată că, din punct de vedere politic, Gazpromul e mai puternic decât Armata Roşie. Iată că acum s-a demonstrat, prin includerea în Consiliu a acestui factor perturbator. E un element care ne va face să negociem pe sub masă cu Federaţia Rusă pentru gaze mai ieftine. Cu ce tupeu ne cere cineva astăzi să liberalizăm preţul la gaze?", a spus fostul şef al statului.

Traian Băsescu a subliniat că România are obligaţia să facă în aşa fel încât să se revină asupra acestui subiect.

"Soluţia corectă era ori pentru Uniunea Europeană să se negocieze un singur preţ de către Comisia Europeană în relaţia cu Federaţia Rusă, ori fiecare stat prezintă contractul de achiziţie de gaze de la Gazprom la Comisia Europeană, care să fie singura care să poată sancţiona eventualele incorectitudini în negociere. Vă asigur că acolo unde preţurile sunt mici există şi concesii făcute Federaţiei Ruse, iar pentru România concesiile sunt la fel de dăunătoare ca ameninţările militare care sunt în Transnistria sau Ucraina", a susţinut Băsescu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

4 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova

5 VIDEO Ce vedeți s-a întâmplat la Reșița...