Beneficiile UIMITOARE ALE PLANTELOR BIBLICE. Horticultorii fac eforturi pentru relansarea producţiei

Beneficiile UIMITOARE ALE PLANTELOR BIBLICE. Horticultorii fac eforturi pentru relansarea producţiei

Cercetătorii Staţiunii Legumicole Buzău vor să cultive în serie lintea, bobul sau napul

Horticultorii buzoieni fac eforturi pentru relansarea producţiei plantelor tradiţionale precum ştirul, napul, lintea sau bobul. "Acesta este bobul. Da, e mai consistent, mai untos decat fasolea", a spus cercetătorul Costel Vânătoru.

Deşi de câteva decenii nu mai sunt în anuarul agricol, plantele denumite "biblice", datorită vechimii lor, au fost procurate de inginerii horticoli de la prieteni, ţărani şi legumicultori amatori. "Sunt valoroase pentru că sunt mai bine adaptate la conditiile noastre de mediu si sigur extindem gama de cultura si in alimentatie", a mai spus Vânătoru. "Bobul, lintea, cam tot ce au folosit stramosii nostril in alimentatie. Nemaiavand nevoie de pesticide, ierbicide, fabricandu-le singure se reduc si costurile de productie, dar sunt mai sanatoase pentru ca nu se mai acumuleaza nitrate, nitriti in plante", a spus Camelia Bratu, asistent de cercetare.

Legumele vechi sunt apreciate mai ales de agricultorii din mediul rural. "Tot ce e natural ne intereseaza pentru sanatatea noastra si a familiei", a spus un localnic. În ultimii doi ani, la Staţiunea Legumicolă s-au aclimatizat şi soiuri exotice de legume, cum ar castravetele mexican. Acesta este bun în special pentru diabetici, deoarece este plin de substanţe din care se fabrică insulina.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?