Bica a grăbit clasarea dosarului lui Simu, pretextul fiind un control al Inspecției Judiciare (referat DNA)

Bica a grăbit clasarea dosarului lui Simu, pretextul fiind un control al Inspecției Judiciare (referat DNA)

Alina Bica a făcut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspecției Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesoluționate, deși o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostei șefe a DIICOT. Primele presiuni ar fi fost exercitate în iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activități ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, deținută de el.

"După câteva zile, la sfârșitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri și acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atenția asupra dosarului Cuprom care este vechi și pe un ton ridicat i-a solicitat să soluționeze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspecției Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului și clasarea în data de 09.07.2014", se precizează în referat.

În urma verificărilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat că în anul 2014 nu a existat niciun control al Inspecției Judiciare care să vizeze dosarele vechi nesoluționate de DIICOT.

"În plus, niciun control și nicio monitorizare nu justifică și nu oferă legitimitate unei soluții dispusă într-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmărit, în realitate, exclusiv impunerea unei soluții de clasare", au concluzionat procurorii anticorupție.

După ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzând să cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit același pretext pentru obținerea rapidă a clasării.

Procurorul care a primit dosarul a declarat că nu a analizat probele deja administrate și nu a verificat stadiul acestora, motivând că a dat soluția de clasare "deoarece s-a pus problema să scoatem cauzele vechi, căci urma să aibă loc un control al Inspecției Judiciare".

"Demersurile numitei Bica Alina Mihaela au fost derulate pentru beneficiarul real al mituitorului Simu Horia și finalmente în folosul său bănesc necuvenit, în condițiile în care în 2014 ambilor procurori le-a solicitat explicit să soluționeze dosarul motivând controlul inspecției, iar acest fapt nu era real. Totodată, soluția de clasare are natura unui folos necuvenit pentru persoana cercetată, în condițiile în care nu se putea dispune în absența probei administrate și în absența unei dispoziții de revenire asupra probei privind comisia rogatorie", se mai arată în referat.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost reținută marți de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu.

În același dosar a fost reținut Șerban Pop, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistență juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă și suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunțător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop.

DNA susține că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Șerban Pop în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Șerban Pop și Alina Bica au fost prezentați marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…