Bihor: Primarul Bolojan spune că referendumul privind fuziunea cu Sînmartin a fost sabotat politic

Bihor: Primarul Bolojan spune că referendumul privind fuziunea cu Sînmartin a fost sabotat politic

Doar 3.325 de voturi au lipsit pentru validarea referendumului pentru fuziunea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin, adică 24 de voturi pe secție, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. El consideră că liderii a două partide din Consiliul Local, PSD și UDMR, au partea lor de vină pentru insuccesul proiectului prin 'recomandările' lor, publice ale lui Ioan Mang, de a nu se prezenta la vot.

Primarul și-a exprimat însă încrederea că, având în vedere numărul foarte mic de voturi necesare, se va putea lua în calcul repetarea referendumului, dar nu separat, ci cu ocazia alegerilor locale de anul viitor.

'Acest proiect de fuziune este un proiect major pentru dezvoltarea economică a orașului împreună cu zona balneară din Sînmartin, unul vital pentru ca orașul să își mențină o creștere economică de 7% pe an. Indiferent cine este primarul municipiului.(...) Este păcat pentru că era și este un proiect important pentru oraș. Este una din condițiile menținerii unui ritm de dezvoltare ridicat în anii următori. O condiție obligatorie. Ca și celelalte proiecte majore care ne conectează la motoarele economice, rutier, pregătirea forței de muncă, absorbția de fonduri europene', a afirmat primarul Bolojan.

Ca și cauze ale insuficientei prezențe la vot, primarul a punctat, în primul rând, câteva motive generale, precum inerția populației de a se prezenta la vot, un procent de până la 15 din cetățeni care nu mai domiciliază la adresele din oraș (fiind plecați în străinătate), faptul că oamenii nu mai au încredere în general în politicieni și în proiectele de interes public ce vizează dezvoltarea.

'E greu, când încrederea în lumea politică este la pământ, să generezi încredere mare într-un proiect de dezvoltare economică a orașului. E mult mai ușor să se creadă că cineva are un interes ascuns, că cineva are un calcul de beneficii nelalocul lor, lucruri ce prind mult mai ușor decât cele pozitive', a punctat primarul.

În ce privește cauzele locale, primarul Bolojan a menționat că nu crede că a fost un vot politic adresat primarului, dar, în mod sigur, proiectul a fost sabotat politic de două partide politice din Consiliul Local cu 'electori captivi', PSD și UDMR.

'E clar că oamenii au votat pentru acest proiect numit Oradea Mare. Am încercat să fugim de politic. Unele partide l-au susținut, inclusiv PNL-ul sau PMP, UNPR-ul, iar altele, PSD și UDMR, l-au sabotat. Este o realitate. Nu a fost un vot politic, dar a fost un sabotaj politic. Și care s-a bazat pe niște lucruri ce nu țin cont de viitorul acestui oraș', a spus Bolojan.

Referendumul pentru unificarea localităților Oradea și Sînmartin a fost invalidat la primele ore ale zilei de luni de către Biroul Electoral Municipal, din cauza numărului insuficient de participanți.

Din totalul celor 189.028 de persoane înscrise pe listele electorale, 53.383 persoane au fost prezente la vot, adică 28,24% din total, cu doar 3.325 de cetățeni cu drept de vot mai puțin decât numărul minim de 56.708, cvorumul ce trebuia întrunit (30%).

Numărul voturilor valabile a fost de 53.039, adică 28,05% din total, în comparație cu numărul minim de voturi valabile fiind de 47.257. Numărul de voturi valabile cu 'Da' a fost de 51.996, adică 97,4 din cei prezenți, iar cele cu 'Nu' au fost de 1.043, adică 1,9%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu