Bilanț al președintelui Iohannis după 100 de zile la Cotroceni

Bilanț al președintelui Iohannis după 100 de zile la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a trecut în revistă, marți, la 100 de zile după ce a devenit șef al statului, principalele realizări ale sale în acest timp, subliniind responsabilitățile constituționale pe care le are în ceea ce privește apărarea națională, securitatea țării și politica externă.

"Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Președintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună", a afirmat Iohannis într-o postare pe pe Facebook.

El a amintit de semnarea acordului politic privind creșterea finanțării pentru apărare, precizând că acesta contribuie la securitatea țării "într-o perioadă de îngrijorare la granița de est a UE și NATO". În acest context, Iohannis a mai spus că România consolidează Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniile politic, militar, de securitate, dar și economic.

"Vizita mea la sediul NATO a confirmat angajamentul României față de partenerii nord-atlantici și întărirea flancului estic. Militarii pe care i-am vizitat la Cincu participă alături de aliați în misiuni dificile și riscante în străinătate. Sunt recunoscuți pentru curajul și profesionalismul de care dau dovadă", a adăugat șeful statului.

Iohannis a rememorat vizita oficială făcută la Kiev, arătând că l-a asigurat pe președintele Ucrainei că România militează pentru o rezolvare diplomatică a tensiunilor cu Rusia.

"La Varșovia am stabilit cu președintele Komorowski o relație nouă între administrațiile noastre și o colaborare strânsă în domeniul securității regionale", a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, el a amintit și de celelalte vizite oficiale ale sale — în Franța, Germania și Republica Moldova.

"Politica externă se face pentru cetățeni și în interesul cetățenilor. La Paris i-am invitat pe investitorii francezi să vină în România cu încredere. În Germania am spus că românii care muncesc acolo sunt o pierdere pentru România și un câștig pentru Germania. Vom construi o Românie în care cei plecați se vor întoarce acasă. (...) România susține parcursul european al Republicii Moldova și eforturile de reformă de la Chișinău", a precizat șeful statului în postarea sa.

Președintele a subliniat că la toate întâlnirile cu liderii UE susține intrarea României în spațiul Schengen, argumentând aceasta prin faptul că nu accept "o Europă cu două viteze", iar țara "are dreptul la prosperitate ca oricare alt stat al UE".

În ceea ce privește acțiunile sale în politica internă, Iohannis menționează discuțiile cu partidele politice și relația cu Parlamentul.

"Am cerut partidelor politice un calendar al sesiunii parlamentare în legătură cu trei mari priorități. Acestea sunt legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, legea votului prin corespondență și simplificarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentare. (...) Numai o reformă profundă a clasei politice ne poate asigura că nu vom mai repeta niciodată trecutul, așa cum îl descriu dosarele fostei Securități", a afirmat șeful statului.

Totodată, președintele a evocat și poziția sa privind necesitatea recuperării banilor pierduți de stat în urma actelor de corupție, apreciind că acest lucru "este obligatoriu" și că din acești bani se pot construi școli și spitale.

"Despărțirea de trecut înseamnă o investiție în viitor În țara noastră se construiește cel mai puternic laser din Europa. Laserul de la Măgurele va contribui, printre altele, la tratarea unor boli incurabile și la cercetări care pot salva viețile multor oameni. Când i-am vizitat pe copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni am înțeles ce înseamnă cu adevărat să nu te dai bătut în fața suferinței", a mai spus Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /