Box: A încetat din viață Mircea Dobrescu, vicecampion olimpic la Melbourne, în 1956

Box: A încetat din viață Mircea Dobrescu, vicecampion olimpic la Melbourne, în 1956

Este o zi tristă pentru lumea boxului românesc, joi, 6 august, încetând din viață, la aproape 85 de ani, fostul mare boxer Mircea Dobrescu, Maestru Emerit al Sportului și vicecampion olimpic la categoria muscă la Melbourne, în 1956.

Născut pe 5 septembrie 1930, în satul Cotorca din județul Buzău, campionul român, supranumit de francezi ''Hercule de buzunar'' pentru că era mic de statură, dar avea o musculatură bine dezvoltată, a început boxul în 1948 la Brăila, la vârsta de 18 ani, după care a ajuns la București, la fostul club CCA, acum CSA Steaua, unde l-a avut antrenor pe Marcu Spakov.

Acesta a spus despre Mircea Dobrescu că a fost ''cea mai precisă mașinărie de box pe care am avut ocazia să o văd și să o antrenez. A înfruntat pugiliști care au ajuns pe cele mai înalte culmi ale boxului profesionist. Rămân cu regretul în suflet că, în câteva meciuri-cheie, ghinioanele și arbitrii judecători l-au privat de titlul olimpic".

Mircea Dobrescu s-a lăsat de box în 1982, la vârsta de 52 de ani, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. Din cei 52 de ani, 20 i-a petrecut ca sportiv al Stelei. A mai activat la cluburi din Buzău și Brăila.

Antrenorul secund al lotului național din anii '50, Constantin Nour, a rezumat succint impresionanta carieră a lui Mircea Dobrescu: ''A fost cel mai complet boxer român, dar și cel mai ghinionist. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, Helsinki 1952, Melbourne 1956 și Roma 1960, la cinci Campionate Europene. În 1954 a devenit campion mondial universitar, iar în 1960 campion balcanic''.

Corpul neînsuflețit va fi depus la Capela Bisericii Bălăneanu din șos. Mihai Bravu, situată între Șos. Iancului și Vatra Luminoasă. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, în jurul orei 11,00, la Biserica Bălăneanu. Cei care l-au cunoscut și vor să-i aducă un ultim omagiu, o pot face de vineri la capela bisericii, anunță familia. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

2 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

3 Un filon de safir în valoare de 100 de milioane de dolari, cel mai mare din lume, descoperit de muncitori care…

4 Așa o fi?

5 Câh...