Brașov: 28 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina 'Steagu Roșu'

Brașov: 28 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina 'Steagu Roșu'

Împlinirea a 28 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina de autocamioane "Steagu Roșu" din Brașov a fost marcată duminică printr-un ceremonial militar și religios la troița din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență, locul în care coloana de manifestanți care se îndrepta spre centrul orașului, în 15 noiembrie 1987, a îngenunchiat și a cântat "Deșteaptă-te române", scandând "Jos Ceaușescu". 

"După 28 de ani ne întâlnim din nou să ne comemorăm morții. Este un moment trist, dar în fiecare an — o zi foarte importantă pe care nu trebuie să o uităm. Noroc că a venit decembrie 1989. Noi eram deportați, iar dacă nu veneau evenimentele din decembrie, regimul comunist încerca să scape de noi. În noiembrie 1987, am început cu revendicări de ordin social, o revoltă socială care a devenit revoltă împotriva regimului comunist. Credem că a fost scânteia care a dus apoi la ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989", a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov, unul dintre participanții la revolta anticomunistă.

"Eu nu-i consider cu nimic mai prejos decât revoluționarii din decembrie 1989, decât deținuții politici din România. Așa încât noi le acordăm tot sprijinul și, mai mult decât atât, le propunem ca, împreună cu Parlamentul, să impunem un act normativ prin care ziua de 15 noiembrie să fie declarată zi națională", a precizat Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989, prezent duminică la Brașov.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza, a arătat că revolta anticomunistă din 15 noiembrie de la Brașov a însemnat ceva pentru lumea comunistă din estul și centrul Europei. "A fost semnalul pentru ceea ce avea să vină. Să ne amintim: comunismul încă nu fusese dărâmat niciunde în 15 noiembrie 1987. Mai târziu, când deja la noi a căzut regimul comunist, în jurul nostru comunismul nu mai exista de câteva luni de zile, așa că și la noi trebuia să se întâmple. Pentru mine, 15 noiembrie a însemnat un semnal de alarmă că nu se mai poate. A fost un act de mare curaj pentru acele zile având în vedere că în alte orașe din țară nu s-a întâmplat așa ceva decât după doi ani. Tot respectul pentru cei care au avut curajul să înfrunte regimul comunist de atunci. Merită cinstiți și comemorați în fiecare an", a spus Octav Bjoza.

La troița ridicată în memoria celor care au ieșit în stradă la 15 noiembrie 1987 au fost depuse coroane și jerbe de flori de către reprezentanți ai instituțiilor statului, ai partidelor politice, organizații neguvernamentale, asociații și rude ale celor dispăruți.

Tot duminică a fost lansat volumul de poezii "Rețeta fericirii", al istoricului Marius Oprea, membru de onoare al Asociației "15 Noiembrie 1987 Brașov".

Revolta anticomunistă s-a declanșat la uzina de autocamioane "Steagu Roșu" printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie în secția 440 Matrițe, continuată a doua zi cu un marș până în centrul orașului, în fața Comitetului județean al Partidului Comunist Român. Portretul lui Ceaușescu a fost dat jos de pe frontispiciul clădirii și incendiat. A urmat intervenția brutală a trupelor de securitate, au fost arestați oameni. După ce inițial se anunțase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestați, sub presiunea opiniei publice internaționale comuniștii au revenit asupra hotărârii deportând, în urma unui proces înscenat, un număr de 61 de muncitori și schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate și anchetate la Brașov și București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…